• Головна
  • Енергетика
  • Росія знищила українські ТЕС, а світло й далі є. Пояснюємо, чому так відбувається

Росія знищила українські ТЕС, а світло й далі є. Пояснюємо, чому так відбувається

Фото Придніпровської ТЕС

Україну рятує імпорт електроенергії й тепла погода. Але якщо теплову генерацію не відновлять до осені — блекаутів не уникнути

Росіяни більш ніж рік не завдавали масованих ударів по об’єктах української енергетики, але в березні масовані удари відновились. Як наслідок — Україна залишилася, по суті, без теплової генерації: руйнувань зазнали 80% теплоелектростанцій, що належать енергохолдингу ДТЕК, а державну теплову генерацію росіяни знищили повністю. Попри це, світло в українців і надалі є. Незначні проблеми відчули промислові підприємства, яким через брак потужностей на тлі холодної погоди іноді обмежують електропостачання. LVIV.MEDIA пояснює, чому в Україні немає блекаутів попри обстріли і коли вони можливі, яка роль теплової генерації для енергосистеми та скільки часу і грошей знадобиться на відновлення зруйнованих або пошкоджених теплоелектростанцій.

Які ТЕС знищили росіяни в березні та квітні

Починаючи з 22 березня, росіяни відновили обстріли українських енергооб’єктів. Однак вони обрали іншу тактику ударів: якщо під час масованих атак, які тривали з жовтня 2022 до лютого 2023 вони били здебільшого по підстанціях, то цьогоріч загарбники спрямували ракети та дрони на об’єкти генерації електроенергії, насамперед теплової. Найбільше постраждали такі об’єкти теплової генерації електроенергії:

  • Бурштинська ТЕС в Івано-Франківській області (належить холдингу ДТЕК, зазнала удару 22 березня);
  • Ладижинська ТЕС у Вінницькій області (належить ДТЕК, зазнала удару 22 березня);
  • Зміївська ТЕС (належить державному «Центренерго», зазнала атаки 22 березня);
  • Трипільська ТЕС на Київщині (належить державному «Центренерго», зазнала удару 11 квітня).

Таким чином, державне «Центренерго» втратило 100% теплової генерації (на додаток до знищення Зміївської та Трипільської ТЕС, росіяни влітку 2022 року окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині), а енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова втратив 80% об’єктів генерації. Як уточнили LVIV.MEDIA у пресслужбі ДТЕК, п’ять із шести їхніх електростанцій знищені або суттєво пошкоджені.

«Значна кількість обладнання не підлягає відновленню. Обладнання енергоблоків у різному ступені руйнації: від повної до понад 50%», — пояснили у ДТЕК.

Чому попри обстріли ТЕС українцям не відключають світло

Роль теплоелектростанцій для енергосистеми важлива в пікові періоди енергоспоживання. Основою генерації в Україні є атомна енергетика, тоді як теплова генерація (як і генерація гідроелектростанцій чи «зелена» енергетика) дає для енергосистеми додаткові потужності в моменти найбільшого споживання електроенергії. Наразі втрачені потужності Україна компенсує за допомогою імпорту, який зріс до рекордних показників після ракетних ударів росіян по Теплових та гідроелектростанціях і теплоелектроцентралях.

Ще одним чинником, який дає змогу українцям залишатися зі світлом, є тепла погода. Однак похолодання, яке прийшло в Україну 18 квітня, змінило ситуацію, унаслідок чого, аби уникнути відключень світла населенню, оператор енергосистеми «Укренерго» обмежив доступні потужності промисловим підприємствам у вечірній час.

Загалом, як пояснили в ДТЕК, завдані удари зменшили обсяг доступних в українській енергосистемі потужностей, а тому зробили енергосистему крихкішою, чутливою до навантажень у піки споживання. «Робота енергосистеми наразі непередбачуваніша, ніж раніше, вона не має необхідного запасу міцності. Будь-який негативний фактор, який раніше система могла без проблем стабілізувати, зараз може спричинити відключення або аварії», — наголосили в енергохолдингу Ахметова.

Відновлення знищених ТЕС може тривати до двох років

Як заявили в ДТЕК, вартість відновлення їхніх теплоелектростанцій, яка включає і обладнання, і вартість ремонтних робіт, за останніми підрахунками, становить 350 мільйонів доларів. Водночас ще 8 квітня в компанії називали меншу суму — 230 млн доларів та повідомляли, що це вдвічі більше за вартість відновлення ТЕС після російських обстрілів з жовтня 2022 до лютого 2023. А якщо врахувати, що ліквідація наслідків обстрілів та огляд зруйнованого обладнання триває досі, то не можна виключати того, що ця сума невдовзі знову зросте.

Як уточнили LVIV.MEDIA у пресслужбі ДТЕК, ремонт деяких об’єктів може тривати до двох років, однак компанія ставить перед собою завдання відновити максимум потужностей до опалювального сезону.

«Наше завдання — відновити максимум потужності до старту наступного опалювального сезону. Але по країні дуже серйозні руйнування, які вимагатимуть навіть не місяців на відновлення. Загалом це 6, 12, 24 місяці або навіть більше», — наголосили у ДТЕК.

Компанія досі виявляє дефекти в обладнанні, пошкодженому через обстріли. Після того, як огляд буде завершено, стане зрозуміло, якого обладнання не вистачає. Йдеться насамперед про трансформатори, генератори, парові турбіни, системи регулювання, вузли та компоненти для ТЕС та розподільчої інфраструктури.

ДТЕК визнає: руйнування після останніх російських обстрілів безпрецедентні й усвідомлює, що без допомоги Міністерства енергетики та міжнародних партнерів впоратися не вдасться. Зокрема, у списку потрібного обладнання є трансформатори, на виготовлення яких потрібно щонайменше вісім місяців. Зауважимо, що Литва й Німеччина вже зголосилися надати Україні обладнання зі своїх закритих ТЕС.

Якщо ТЕС не відновлять, блекаути можливі і влітку, і взимку

Як вже було згадано, теплова генерація рятує енергосистему в моменти найбільшого споживання електроенергії. Але під час березневих ударів росіяни також зруйнували Дніпровську ГЕС — найбільшу гідроелектростанцію в Україні, яка також мала важливе значення для балансування енергосистеми. Наразі станцію вивели з експлуатації. То ж якщо теплоелектростанції не відновлять найближчим часом, перші блекаути можуть виникати вже влітку, коли в країні зросте споживання електрики через кондиціонери.

«Через спеку влітку зростає попит на електроенергію, бо люди вмикають кондиціонування. Плюс проводитимуть планові роботи на АЕС. Навіть без російських обстрілів є висока ймовірність відключення світла. До того ж на АЕС відбуватимуться операції з перезавантаження та вивантаження ядерного палива, буде проводитись профілактика», — пояснював раніше експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп в інтерв’ю виданню «Заборона».

Той факт, що відновити зруйновані об’єкти генерації електроенергії до літа не вдасться, визнала й заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук. Вона констатувала, що до зими їх також відновити не вдасться. Водночас Світлана Гринчук розповіла, що Міністерство енергетики має плани щодо встановлення нової генерації, яка буде допомагати пройти і літо, і наступний опалювальний сезон.

Про захист теплоелектростанцій

Після масованих ракетних ударів Росії по українських енергооб’єктах з жовтня 2022 до лютого 2023 керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявляв про створення трирівневої системи захисту енергооб’єктів. Вона передбачала як обкладання об’єктів мішками з піском, так і захист від дронів і ракет. Систему мали розгорнути до листопада 2023 року, але березневі удари показали, що з захистом енергооб’єктів є проблема.

Як наголосили у ДТЕК, єдиним можливим захистом енергооб’єктів є системи ППО. «Фізичний захист теплоелектростанцій спрямований лише на мінімізацію їхніх наслідків, захист від уламків тощо. Але ключове і пріоритетне у захисті енергооб’єктів є посилення засобів ППО», — констатували в ДТЕК.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності