Удари по українській енергетиці: чому зараз і яка мета росіян

Удари по енергосистему України: прогнози

Чергова хвиля російських ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури України поставила під загрозу стабільну роботу енергетичної системи країни

Росіяни знову активізували удари по енергетичній інфраструктурі України. Під масштабні ракетні удари потрапили ДніпроГЕС у Запоріжжі, а також теплоелектростанції холдингу ДТЕК. Міністр енергетики Герман Галущенко вже заявив, це була наймасштабніша атака на українську енергетику за останній час.

Влада переконана, що мета росіян — спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни. За останній тиждень під атакою російських ракет були об’єкти критичної інфраструктури у Львівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській, Сумській, Одеській і Кіровоградській областях. В частині областей досі відновлюють енергетичну систему.

LVIV.MEDIA поспілкувався з експертом аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Андріаном Прокіпом, який розповів про теперішній стан української енергосистеми та на що слід розраховувати українцям у майбутньому.

Чому обстріли почалися саме зараз

За словами Андріана Прокіпа росіяни саме зараз відновили удари по енергетиці через ситуацію у США - затримка постачання зброї та непередбачуваність результатів виборів в Америці.

“Я очікував, що удари по енергетиці розпочнуться влітку, проте вони почались раніше. Цьому може бути два пояснення. Перше, росіяни припускають, що наші системи ППО виснажені, на фоні затримок постачання озброєння від США, і тому бʼють саме зараз, а не коли допомога відновиться. Друге — росіяни хочуть тиснути на нас в період між їхніми виборами й виборами Президента Америки. Для них, на разі, не зрозуміло, що буде далі, якщо в Америці зміниться адміністрація. Байден для росіян це поганий варіант, а Трамп — непередбачуваний і може бути ще гіршим варіантом. Москва хоче бути одним зі світових важелів впливу на рівні з Вашингтоном і Пекіном. Тому в війні їй потрібне замороження або врегулювання на її умовах, без тиску Штатів” — розповів Андріан Прокіп.

Завдання — виснажити

Експерт впевнений, що росіяни хочуть виснажити українців, як і морально, так і економічно.

Обстріли енергетики це комплексний захід. Він спрямований і на дестабілізацію української економіки, і на погіршення психологічного стану українців. Мета одна — це змусити Україну припинити воювати й підписати мирний договір на умовах РФ” — зазначив Андріан Прокіп.

Про експорт та імпорт електроенергії

За словами Прокіпа заборона експорту електроенергії можлива в умовах постійних відключень по всій країні. Зараз такі заборони не доречні. До прикладу Харків, в якому ситуація залишається надскладною і стан інфраструктури критичний, функціонує завдяки залученню енергетичних потужностей з інших областей. В Одесі, де також введені графіки відключень світла, уже запускають електротранспорт і ситуація загалом починає вирівнюватись.

В локальні години в нас досі може бути профіцит. Наприклад, в середині дня, коли сонячна і тепла погода. Під час минулої заборони експорту, були моменти, коли в нас був профіцит і ми могли його експортувати, але уряд відтягував рішення про відновлення експорту”, — відповів працівник Українського інституту майбутнього.

Через потужну атаку 22 березня — імпорт електроенергії суттєво зріс, у порівнянні з показниками які були на початку 2024 року.

“В березні у нас був рекорд з експорту електроенергії за усі два роки повномасштабної війни. Зараз імпорт став важливими джерелом надходження потужності, проте ми у ньому не “по завʼязку” — відповів Андріан Прокіп.

Чи можливий в Україні довготривалий блек-аут

Андріан Прокіп зазначив, що українцям потрібно бути готовими до довготривалих відключень. За його словами, потрібно вже зараз відповідально споживати електроенергію. Це зможе відтягнути той момент, коли доведеться вводити обмеження на споживання.

Не можна виключати, що в Україні буде довготривалий блек-аут, якщо Росія буде завдавати таких самих ударів, які вона завдала 22 березня 2024 року. Це неможливо спрогнозувати, проте не можна виключати” — зауважив Андріан Прокіп.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності