Росіяни зруйнували харківську ТЕЦ-5: вона зупинила роботу

Харківська ТЕЦ-5 до руйнувань, фото «Суспільного»

Через російські удари харківська ТЕЦ-5 зупинила роботу. На її відновлення знадобиться не один рік

Харківська ТЕЦ-5, яка є однією з найбільших в Україні, втратила головні потужності генерування теплової та електричної енергії для Харкова. Тепер Харків живлять інші області. Атака на ТЕЦ-5 сталася 22 березня: вранці того дня росіяни завдали наймасованішого удару по українській енергетиці.

Як повідомило «Суспільне» з посиланням на пресслужбу ТЕЦ, оцінити повні масштаби збитків та спрогнозувати необхідні відновлювальні роботи на обʼєкті вдасться тільки після завершення огляду та розбору завалів. «На думку енергетиків, уже сьогодні очевидно, що це вкрай трудомісткий і затратний процес, порівнянний із новим будівництвом», — зазначила співробітниця пресслужби Наталія Вербова.

Як додав директор ТЕЦ-5 Олександр Мінкович, для відновлення централі потрібне ексклюзивне обладнання енергоблоків, зокрема турбін, генераторів. «У разі повноцінного фінансування робіт, допомоги з виробництвом і постачанням устаткування, процес реконструкції триватиме не один рік», — наголосив він.

Харківська ТЕЦ-5: що про неї відомо

Харківська ТЕЦ-5 розташована неподалік села Подвірки Харківського району. Вона постачала електроенергію та тепло у Київський, Шевченківський, Салтівський, Новобаварський, Холодногірський райони Харкова та весь Харківський район. Працює на газі та мазуті. Станцію почали вводити в експлуатацію в 1979 році: цей процес тривав 11 років. Харківська ТЕЦ-5 — друга за встановленою електричною потужністю серед українських ТЕЦ (після Київської ТЕЦ-5).

Удар по енергетиці 22 березня: що відомо

22 березня Росія вчинила найбільшу від початку повномасштабного вторгнення комбіновану атаку на українську енергосистему. У Харкові стався блекаут. Електрики не було понад добу майже в усьому місті. Зокрема, енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова втратив половину генераційних обʼєктів. Крім того, тоді ж росіяни вдарили по ДніпроГЕС у Запоріжжі.

25 березня у Харкові вирішили достроково закінчити опалювальний сезон через дефіцит електроенергії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності