• Головна
  • Україна
  • Росіяни вночі завдали масштабного удару по енергетичній інфраструктурі України

Росіяни вночі завдали масштабного удару по енергетичній інфраструктурі України

Наслідки російської атаки у Хмельницькому. Фото: телеканал TV7+

У деяких регіонах після російських ракетних і дронових ударів є проблеми зі світлом, відомо про загиблих у Запоріжжі та Хмельницькому

Вночі та рано-вранці у п’ятницю, 22 березня, російські воєнні злочинці атакували Україну крилатими, балістичними та аеробалістичними ракетами, а також дронами-камікадзе Shahed 136/131. Частина ударів припала на енергетичні об’єкти, відомо про проблеми зі світлом у кількох областях, а також про затримку руху поїздів. Під атаку потрапили ДніпроГЕС у Запоріжжі, а також теплоелектростанції холдингу ДТЕК. На станціях є пошкодження обладнання.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, росіяни 22 березня здійснили наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Мета атаки — не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни, наголосив Галущенко.

«На жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генерації, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Окрім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС. У частині регіонів є перебої зі світлом. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання. Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло», — додав міністр енергетики.

Де нема світла після російського ракетного удару 22 березня

Відомо про проблеми зі світлом у Кропивницькому, Хмельницькому, Харкові, на Дніпропетровщині та в інших областях. Так, у Кропивницькому світла немає в кількох мікрорайонах, в інших населених пунктах світло зникло через аварійне відключення. У Кривому Розі вводять аварійні графіки відключення світла: лікарні та інші заклади мають перейти на генератори, повідомив голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

За словами голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, внаслідок російського ракетного удару пошкоджено енергетичні об'єкти в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Камʼянському районах. Від вибухової хвилі побиті вікна в будинках. Є перебої зі світлом та водопостачанням. В області будуть введені графіки відключень.

Також аварійні графіки відключення електроенергії ввели в Сумському, Конотопському та Шосткинському районах Сумської області, а ще на Полтавщині. Крім того, без світла залишився Харків: у зв’язку з цим, у місті також є проблеми з водопостачанням.

Влучання «шахеда» на Львівщині 22 березня: деталі

За словами голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині. Почалася пожежа. Зараз її гасять вогнеборці. Наразі інформації про постраждалих не надходило.

22 березня росіяни атакували Івано-Франківщину: що відомо

Росіяни атакували Івано-Франківську область і «шахедами», і ракетами. Є влучання в об’єкт критичної інфраструктури. За словами голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, постраждала одна людина. Є пошкодження. Наразі перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано. На місці влучання працюють рятувальники.

Наслідки ракетного удару по Запоріжжю 22 березня: подробиці

Росіяни завдали щонайменше 12 ракетних ударів по Запоріжжю. Попередньо 7 будинків зруйновано, 35 — пошкоджено, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров. За його словами, є поранені, кількість постраждалих уточнюють. Пізніше він додав, що три людини загинули й 14 отримали поранення. Федоров заявив, що росіяни спрямували на Запоріжжя близько двадцяти ракет.

Удар по ДніпроГЕС 22 березня: подробиці

З повідомлень поліції та відео в соцмережах випливає, що одне з влучань відбулося по території ДніпроГЕС. Згодом це підтвердила компанія «Укргідроенерго», оператор українських гідроелектростанцій.

«На жаль, влучання є і по найбільшій ГЕС України — ДніпроГЕС у Запоріжжі. Нелюди не заспокоїлись, зруйнувавши Каховську ГЕС, і тепер намагаються створити нову екологічну катастрофу, цинічно вдаривши по гідроспорудах ДніпроГЕС та плотині. Наразі триває пожежа на станції. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, долаючи наслідки численних авіаударів», — сказано в повідомленні.

В «Укргідроенерго» також наголосили, що загрози прориву греблі ДніпроГЕС немає.

Удар по українських ТЕС 22 березня: що відомо

Також під атаку росіян потрапили теплоелектростанції, що належать холдингу ДТЕК Ріната Ахметова. У холдингу заявили, що обладнання станцій серйозно пошкоджено. Подробиці відсутні.

Наслідки ракетного удару росіян 22 березня по Хмельницькій області

Мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що у місті є пошкодження обʼєктів інфраструктури і житлових будинків. «Є загиблі і постраждалі серед цивільних. Деталі згодом», — заявив Симчишин.

У самому Хмельницькому були проблеми зі світлом, утім в деяких районах міста його швидко відновили. Також відомо про те, що в Шепетівській громаді Хмельницької області є пошкодження критичної інфраструктури, рятувальники відновлюють водо- та електропостачання.

МВС повідомило про те, що унаслідок удару по Хмельницькому загинули дві людини, восьмеро людей отримали поранення. Раніше Хмельницька ОВА повідомляла про одну загиблу.

Крім того, є влучання в об’єкт інфраструктури на Вінниччині, повідомив голова ОВА Сергій Борзов. Однак жодних подробиць він не надав.

Скільки ракет і дронів Росія випустила по Україні за ніч 22 березня: деталі

Як заявив президент України Володимир Зеленський, за ніч і ранок 22 березня росіяни випустили по Україні понад 60 шахедів і майже 90 ракет різних типів. Цілями російських атак були електростанції, лінії електропередачі, гребля ДніпроГЕСу, тролейбус (який в момент удару проїжджав поблизу ДніпроГЕСу) та житлові будинки.

Згодом Повітряні сили повідомили, що Росія за ніч і ранок 22 березня випустила по Україні 151 повітряну ціль, зокрема 63 дрони-камікадзе Shahed 136/131, решта повітряних цілей — це ракети різних типів. ППО збила 92 повітряні цілі: 55 «шахедів» і 37 ракет.

(Новина доповнюється)

Нагадаємо, що це друга масована ракетна атака поспіль. Попереднього удару росіяни завдали у ніч на 21 березня, випустивши загалом 31 ракету — 29 крилатих та дві балістичних. Тоді всі ракети вдалося збити, вони летіли на Київ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності