• Головна
  • Світ
  • Литва передасть Україні обладнання для відновлення зруйнованих теплоелектростанцій

Литва передасть Україні обладнання для відновлення зруйнованих теплоелектростанцій

Один з об’єктів ДТЕК після російської атаки, фото ДТЕК

За останні кілька тижнів Росія зруйнувала або серйозно пошкодила кілька об’єктів теплової генерації

Литва надасть Україні великогабаритне устаткування для теплових електростанцій, які були зруйновані або пошкоджені через російські обстріли. Такої домовленості було досягнуто під час онлайн-зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з міністром енергетики Литви Дайнюсом Крейвісом.

«У порівнянні з минулим роком ворог змінив тактику, і нинішні атаки мають для нас значно складніші наслідки. Дуже серйозних пошкоджень зазнала теплова генерація, ворог системно атакує підстанції, а також об'єкти гідрогенерації», — розповів Галущенко, якого цитує пресслужба Міністерства енергетики.

Дайнюс Крейвіс наголосив, що Литва готова підтримати Україну і передати устаткування, що допоможе провести відновлювальні та ремонтні роботи. Незабаром Литву відвідає група українських енергетиків з компаній державного і приватного секторів. Вони відвідають низку литовських енергетичних об’єктів для верифікації обладнання, яке згодом буде передано українському енергетичному сектору. Зокрема йдеться про великогабаритне устаткування для теплових електростанцій, що є надзвичайно важливим для української енергетики, яка втратила через атаку ворога значний обсяг саме теплової генерації.

Водночас Дайнюс Крейвіс зазначив, що Литва розглядає можливість передачі ще одного потужного автотрансформатора. Раніше Україна вже отримала від литовської сторони два потужні автотрансформатори та 72 вантажі з іншим енергетичним обладнанням загальною вагою понад 1 300 тонн.

Росія руйнує українські електростанції

Росіяни в березні 2024 року відновили масовані удари по енергетиці після великої паузи, яка тривала понад рік. Цього разу Росія спрямувала ракети і дрони на тепло- та гідроелектростанції. Через російські обстріли зруйновано або дуже серйозно пошкоджено:

Крім того, під час ракетного обстрілу 29 березня росіяни цілилися у Канівську та Дністровську ГЕС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності