Росіяни зруйнували Зміївську ТЕС на Харківщині

Зміївська ТЕС — одна з найбільших теплоелектростанцій Харківщини

Про руйнування станції стало відомо через тиждень після російського удару

Росіяни ракетним ударом 22 березня зруйнували одну з найбільших ТЕС Харківщини — Зміївську. Про це стало відомо лише 29 березня — тобто за тиждень після удару.

Як повідомила компанія «Центренерго», якій підпорядкована Зміївська ТЕС, Удар 22 березня знищив усі блоки та пошкодив допоміжне обладнання. Ступінь руйнувань різний: від повного — до значного.

У компанії зазначили, що зараз на підприємстві триває розбір завалів і немає доступу до більшої частини обладнання. Тому можливостей більш точно оцінити масштаб пошкоджень, точні цифри щодо суми, потрібної для відновлення, а також якихось прогнозів щодо часу ремонтів — немає.

Зміївську ТЕС відвідав міністр енергетики Герман Галущенко. Він заявив, що станцію планують відновити за рахунок донорського фонду підтримки енергетики.

Додамо, що Зміївську ТЕС лише нещодавно відновили після обстрілів енергооб’єктів, які росіяни здійснювали в 2022-2023 роках.

Руйнування росіянами української енергосистеми

22 березня росіяни завдали найбільшого за час війни удару по енергетичних об’єктах України. Відразу після удару стало відомо про влучання у ДніпроГЕС, через що станція припинила роботу. Про інші наслідки цього удару почали повідомляти через кілька днів. Зокрема, стало відомо, що під час удару 22 березня росіяни зруйнували:

  1. Харківську ТЕЦ-5;
  2. частково Бурштинську і Ладижинську ТЕС.

Крім того, 29 березня росіяни намагалися вдарити по Дністровській та Канівській ГЕС. Разом з електроенергетичними об’єктами, росіяни також збільшили обстріли газової інфраструктури.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності