• Головна
  • Світ
  • «Це буде оголошенням війни»: у ПАР оцінили, до чого може призвести арешт Путіна на їх території

«Це буде оголошенням війни»: у ПАР оцінили, до чого може призвести арешт Путіна на їх території

«Це буде оголошенням війни»: у ПАР оцінили, до чого може призвести арешт Путіна на їх території

У серпні 2023 року Путін може відвідати ПАР, яка прийматиме саміт БРІКС

Постанова суду, яка змусить ПАР взяти на себе зобов’язання арештувати російського диктатора Володимира Путіна, рівносильна оголошенню війни.

Про це заявив президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса, пише Bloomberg.

Так, головна опозиційна партія Південної Африки Демократичний альянс звернулась до Високого суду країни, щоб змусити уряд виконати ордер на затримку Путіна, якщо він візьме участь у саміті БРІКС у Йоганнесбурзі у серпні 2023 року.

Зокрема, ПАР є учасником Римського статуту, який заснував МКС, і зобов’язана виконувати його рішення.

Натомість президент ПАР стверджував, що поки Путін не приземлиться в країні, а він може ніколи цього не зробить, Рамафоса не зобов’язаний висловлюватися з цього приводу.

«Жодних зобов'язань щодо арешту не виникало. Це могло б виникнути, якби президент Путін приїхав до Південної Африки», — казав Рамафоса.

Водночас Південна Африка намагалася обійти ордер, перенісши саміт до Китаю або провівши його віртуально, проте на обидва варіанти були накладені вето іншими членами БРІКС. Тоді як Путін, за повідомленням ЗМІ, наполягав на тому, щоб очолити делегацію своєї країни.

За словами Рамафоси, його уряд проводить консультації з Міжнародним кримінальним судом у світлі своїх побоювань щодо арешту Путіна, включно з тим, що це може спровокувати конфлікт і скомпрометувати ініціативу африканських лідерів щодо встановлення миру в Україні.

«Росія дала зрозуміти, що арешт президента Путіна буде оголошенням війни Росії. МКС сам висловив стурбованість ядерною загрозою Росії після ордера на арешт. Південна Африка не має можливості оголосити або вести війну з Росією. І не хоче», — зауважив президент ПАР.

До слова, раніше Преторія викликала міжнародну критику у 2015 році, коли вона відмовилася виконати ордер на арешт тодішнього президента Судану Омара аль-Башира, який був звинувачений у військових злочинах і геноциді, коли він був присутній на зустрічі африканських лідерів у Йоганнесбурзі.

Тоді Верховний апеляційний суд Південної Африки постановив, що уряд діяв незаконно, а МКС заявив, що він не виконав своїх міжнародних зобов’язань.

Нагадаємо, нещодавно президент Південно-Африканської республіки Сиріл Рамафоса просив, щоб російську делегацію на саміті БРІКС у серпні замість Володимира Путіна очолив глава МЗС Сергій Лавров.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності