• Головна
  • Світ
  • Чехія знайшла понад мільйон боєприпасів для України

Чехія знайшла понад мільйон боєприпасів для України

На фото президент Чехії Петр Павел

Також країна працює над безпековою угодою з Україною

Чехія вже виявила понад мільйон боєприпасів у країнах поза ЄС, які можна придбати для України. Також, за словами президента Чехії Петра Павла, обидві країни працюють над створенням та підписанням безпекової угоди. Про це у п’ятницю, 12 квітня, повідомили журналісти чеського видання iDnes.

Безпекову угоду Чехія та Україна можуть підписати вже в травні-червні

Після саміту ініціативи "Тримор'я" президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла понад мільйон артилерійських боєприпасів за межами ЄС, які можна було б закупити для України. Він також повідомив, що Чехія веде переговори про двосторонню співпрацю з Україною у сфері безпеки. За словами Петра Павла, цю угоду країни можуть укласти вже в травні-червні цього року.

"Можливо, мова буде йти про постачання матеріалів, можливо, про якусь нематеріальну допомогу, наприклад, підтримку розвідувальною інформацією чи технологіями. Також може бути кооперація оборонних промисловостей, або перенесення якогось виробництва на територію України. Це все речі, які мають стосунок до оборони", — розповів президент Чехії.

Нагадаємо, у лютому 2024 року президент Чехії Петр Павел оголосив про намір закупити для України близько 800 тис. боєприпасів у третіх країнах. Зокрема йдеться про 500 тис. снарядів калібру 155 мм та ще 300 тис. снарядів калібру 122 мм. Петр Павел закликав країни Європи підтримати ініціативу фінансово — для здійснення закупівлі необхідно було зібрати 1,5 млрд доларів. До ініціативи вже долучилися Швеція, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція та Норвегія.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності