• Головна
  • Україна
  • Чехія відправила до України два останні з восьми гелікоптерів Мі-24

Чехія відправила до України два останні з восьми гелікоптерів Мі-24

Гелікоптер Ми-24

Це був третій і останній транш

Уряд Чехії відправив два останні ударні гелікоптери Мі-24 до України на потреби Збройних Сил України. Це останні два гвинтокрили (бортові номери 3365  і 3366), які уряд Праги може передати Україні зі свого складу. Загалом Чехія передала 8 одиниць Мі-24, повідомляє видання Denikn.

Три транші від Чехії

Це вже третій транш гелікоптерів Мі-24. Першим була передача Чехією чотирьох вертольотів у липні 2022 року. Другий транш країна здійснила у липні 2023 року, але точну кількість переданих бортів тоді не повідомляла. І третій та останній транш здійснений у березні 2024 році у кількості двох бортів.

Країна передає гелікоптери у версії Мі-24В, але свого часу вона мала у своєму складі й версії Мі-24ДУ та Мі-24Д.

Мі -24 активно використовує армійська авіація сухопутних військ ЗСУ. Вони виконують завдання з транспортування та здійснюють пуски некерованих авіаційних ракет по позиціях ворога.

Два тижні тому уряд Чехії в режимі секретності схвалив останню поставку гелікоптерів радянських часів Україні. Тоді міністерка оборони Чехії Яна Чернохова прийшла до уряду з секретним документом і пропозицією, яку згодом схвалив кабінет. Таким чином, Чехія відправила останні вертольоти Мі-24/35 в Україну.

Як раніше повідомила Яна Чернохова, замість цих старих вертольотів чеська армія отримає нові вертольоти типу UH-1Y Venom і AH-1Z Viper від США.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності