• Головна
  • Світ
  • «Завгоспа Януковича» Андрія Кравця висилають з Литви після десяти років проживання

«Завгоспа Януковича» Андрія Кравця висилають з Литви після десяти років проживання

Андрій Кравець очолював ДУС від самого початку президентства Януковича

Андрій Кравець керував Державним управлінням справами за часів президентства Віктора Януковича

Литва висилає з країни Андрія Кравця, який у минулому був соратником експрезидента України Віктора Януковича й керував Державним управлінням справами. Кравець втік до Литви після усунення Януковича з посади й оселився у Литві, де почав займатися бізнесом та отримав посвідку на проживання.

Як повідомило литовське видання Delfi з посиланням на інформацію Департаменту державної безпеки Литви, у 2010 році, коли Янукович здобув перемогу на президентських виборах, Кравець став головою Державного управління справами, його називали «завгоспом Януковича». Він дбав про різні побутові питання.

«Кравець з дружиною Мариною Пелих брали участь у присвоєнні режимом Януковича щонайменше 35 млрд євро з бюджету України, займалися фінансами президента, розкішшю його особняка», — сказано у документі ДДБ.

Після втечі Януковича у 2014 році Кравець з дружиною також залишили Україну. У 2014 році Кравець із сім'єю отримав посвідку на проживання в Литві. Загалом він провів там майже 10 років, заснував бізнес. У 2021 році Журналісти з’ясували, що родина Кравця, разом з сім’єю тодішнього голови «Київміськбуду» Ігоря Кушніра, мають у Вільнюсі спільний будівельний бізнес.

Литовські спецслужби звернули увагу на Кравця у 2023 році. За інформацією Департаменту державної безпеки Литви, Кравець та Пелих підтримували зв'язки з оточенням Януковича, працювали на його проросійський режим, тому мали бути лояльними щодо Росії та її агресивної зовнішньої політики, яка становить загрозу нацбезпеці Литви. Російські служби можуть використовувати Кравця та Пелих у своїх цілях як лояльних та надійних людей, вважають у ДДБ Литви, про що свідчить документ департаменту від лютого 2023 року.

На підставі цього документа Департамент міграції 4 березня 2023 року ухвалив рішення не продовжувати дію посвідки на проживання Кравця та членів його сім'ї. Кравець оскаржив це рішення у судах усіх можливих інстанцій, крапку у його справі поставив Головний адміністративний суд Литви минулого тижня. Кравець запевняв, що оцінку ДДБ побудовано лише на припущеннях, насправді він підтримує Україну. Проте суди відхилили його аргументи як необґрунтовані. На думку суду, той факт, що Кравець та Пелих займаються бізнесом і не були засуджені в Україні, не означає, що їхні зв'язки з Януковичем і його оточенням перервалися, і що вони не загрожують нацбезпеці країни.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності