Напад Ірану на Ізраїль: деталі атаки

ППО Ізраїлю збила 99% іранських безпілотників.

ППО Ізраїлю і країн-союзників відбили атаку   

Іран вночі 14 квітня атакував Ізраїль дронами та ракетами. New York Times із посиланням на ізраїльських чиновників повідомив, що Іран випустив у бік Ізраїлю 185 безпілотників, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-земля". CNN назвала цю атаку “найбільшою атакою дронів у світовій історії”.

Це перша в історії пряма атака Ізраїлю з іранської території, попри те, що ворожнеча двох держав триває з часів ісламської революції в Ірані 1979 року, зазначила BBC News Україна. Під час нападу Іран використав дрони-камікадзе, схожі на ті, які передав Москві і якими Росія майже щоночі атакує Україну.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що оборонні системи країни розгорнуті, а збройні сили Ізраїлю готові до відповіді. "Я встановив чіткий принцип — хто нам зробить боляче, тому ми зробимо боляче. Ми захистимо себе від будь-якої загрози та будемо робити це холоднокровно і рішуче", — сказав він.

Сирену повітряної тривоги в Ізраїлі увімкнули приблизно о 1:45 за київським часом, після цього в деяких містах почали лунати вибухи, працювала ППО. О 3:00 речник ізраїльської армії контрадмірал Даніель Хагарі у телевізійній заяві повідомив, що Іран запустив проти Ізраїлю "масовий рій" із понад 200 бойових дронів, крилатих і балістичних ракет. За його словами, Ізраїль та його союзники в регіоні перехопили "переважну більшість" ракет і безпілотників, десятки яких збили за межами території Ізраїлю. При цьому деякі країни, як-от Йорданія, дозволили ВПС Ізраїлю діяти у своєму повітряному просторі.

Ізраїльський військовий оглядач Йосі Мільман заявив: “Більшість безпілотників і балістичних ракет (з 250-кілограмовими боєголовками) були збиті над Йорданією ізраїльськими системами оборони, включаючи Arrow, а також американськими системами оборони”. Внаслідок іранської атаки постраждала 10-річна дівчина і незначних пошкоджень зазнав один військовий об'єкт на півдні країни.

Напад стався після кількох днів очікування іранського удару у відповідь на удар по консульству Ірану в Дамаску 1 квітня. Тоді загинув бригадний генерал іранського Корпусу вартових ісламської революції Мохамад Реза Захеді та ще кілька іранських офіцерів. Іран звинуватив в цьому Ізраїль, проте ізраїльська влада не спростувала і не заперечила причетність.

Іранське офіційне інформагентство IRNA з посиланням на заяву Корпусу вартових ісламської революції повідомило про запуск десятків ракет і дронів "по конкретних ізраїльських цілях". У заяві підтверджується, що атака, зокрема, є відповіддю на загибель іранських офіцерів в консульстві Ірану в Дамаску.

The New York Times повідомила, що ізраїльська відповідь на удар Ірану буде "скоординована з союзниками". Президент США Джо Байден зустрінеться з лідерами G7 у неділю, щоб "скоординувати спільну дипломатичну відповідь на зухвалий напад Ірану", заявили у Білому домі. 

Конгрес США наступного тижня розгляне законопроєкт про підтримку Ізраїлю, заявили у керівництві республіканців у Палаті представників. Однак, з тексту оголошення незрозуміло, за який саме документ голосуватиме Палата представників, чи йдеться про той самий пакет допомоги іноземним союзникам, який поєднує фінансування Ізраїлю з допомогою Україні та Тайваню. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності