Країни ЄС накачали забагато газу: Україна може допомогти

Країни ЄС накачали забагато газу: Україна може допомогти

Велику потужність зберігання газу в Україні перевершують лише США та Росія

Україна має найбільше в Європі сховище газу. ЄС потребує більше сховищ, щоб зменшити волатильність цін, але йому доведеться гарантувати ризик російських атак на інфраструктуру.

Після значних інфляційних стрибків цін на енергоносії, які виникли після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Європа тепер стикається з потенційною надлишковою пропозицією газу та подальшим різким падінням цін. Він також потребує більшої ємності для зберігання.

Про це пише DW.

«З наближенням літа Європейський Союз стикається з незвичайною ситуацією на тлі найгіршої енергетичної кризи у своїй історії: занадто багато газу, щоб впоратися», — попередили Акос Лош та Іра Джозеф, дослідники з Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету.

Так, у серпні 2022 року ціни в ЄС підскочили до історичного максимуму в 350 євро (380 доларів) за мегават-годину через дефіцит, спричинений скороченням поставок з Росії, перш ніж впасти у 2023 році частково через м’якшу зиму, ніж очікувалося.

Натомість стрибки 2022 року призвели до масового державного втручання, коли уряди країн ЄС витратили 646 мільярдів євро на захист компаній і споживачів, згідно з даними аналітичного центру Bruegel.

За словами Каміля Ліпіньського з Польського економічного інституту (PIE), без поставок газу з Росії європейські газові ринки є більш збалансованими, ніж у минулому. Проте це означає, що сплеск попиту або перебої в постачанні можуть мати непропорційні наслідки.

Українські сховища можуть збалансувати ринок

Німецькі газові сховища, що охоплюють 22% загальних сховищ ЄС, змогли забезпечити достатню пропозицію для ЄС, щоб уникнути скорочення попиту захищених споживачів та критичних газових електростанцій. Але самого по собі цього недостатньо, щоб збалансувати коливання цін у всьому ЄС, тому блок розглядає й інші варіанти.

Речник Єврокомісії Тім Макфі підтвердив, що країни-члени ЄС мають заповнити свої сховища на 90% до листопада.

«Європа має використовувати якомога більше українських підземних сховищ, щоб покрити потенційні стрибки попиту взимку», — сказав Якопо Касадеї з енергетичного аналітичного центру Energy Aspects.

У 2020 році Україна гармонізувала нормативно-правову базу з ЄС й знизила вартість зберігання газу у внутрішніх сховищах для трейдерів з блоку шляхом зниження тарифів та митних зборів. Два місяці тому оператор газосховищ «Укртрансгаз» пройшов сертифікацію за правилами зберігання газу ЄС.

Водночас український ринок також пропонує зберігання за фіксованим тарифом, що дозволяє уникнути спотових коливань ринку.

Українські сховища, які належать державній газовій компанії «Нафтогаз», мають загальну місткість 31 мільярд кубометрів в 11 підземних сховищах. Велику потужність зберігання газу в Україні перевершують лише США та Росія, і це пов’язано з її колишньою роллю як основної транзитної країни російського газу до Європи.

«Нафтогаз», материнська компанія «Укртрансгазу», заявляє, що може запропонувати 10 млрд кубометрів сховищ для країн ЄС, що на 10% більше ніж у наявних в ЄС потужностей газосховищ у 100 млрд кубометрів. За даними «Нафтогазу», цей обсяг може бути збільшений до 15 млрд кубометрів, якщо Україна поверне собі тимчасово окуповану Росією територію.

Близько 25 млрд кубометрів сховищ газу, або 80% загальних українських газових сховищ, розташовані на заході України, поблизу польського та словацького кордону: Більче-Волицько-Угерське, Дашавське, Угерське, Опарське та Богородчанське.

Ще два мільярди кубометрів знаходяться в центральній Україні, далеко від лінії фронту та під контролем України. Тоді як чотири мільярди кубометрів знаходяться ближче до східних точок входу російського газу, частково на тимчасово окупованій території. Натомість Вергунське сховище потужністю 0,4 млрд кубометрів розташоване в підконтрольній РФ частині Луганської області.

Найбільше в Європі сховище Більче-Волицько-Угерське може зберігати в чотири рази більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині. За словами експертів, воно легко підключається до мереж ЄС. Повідомляється, що офіційні особи блоку наразі зважують підтримку зв’язків з об’єктом, який може зберігати 17,05 млрд кубометрів газу.

Водночас оператор ГТС України заявляє, що газотранспортна система країни має понад 100 транспортних маршрутів між своїми об'єктами та кордонами ЄС.

Необхідне зниження ризику

Росія все ще надсилає частину газу через Україну. За жорстких ринкових умов це може стати ще одним способом тиску на Європу.

«Росія методично атакує інфраструктуру, здебільшого щоб завдати болю та страждань українському населенню, але зберігає свій транзит газу недоторканим. Не впевнена, чи думає вона, що зможе використовувати його в майбутньому», — сказала Анна Мікульська з Бейкерського університету Райса.

Пошкодження фізичної газової інфраструктури, втрата контролю над конкретними об’єктами та урядові заборони на (ре)експорт природного газу в надзвичайних ситуаціях – це лише деякі фактори ризику, з якими стикаються європейські трейдери, зазначається у звіті PIE.

Зберігання стороннього газу в Україні вимагатиме державних гарантій для комерційних компаній щодо використання державних потужностей, вважають експерти Центру глобальної енергетичної політики.

Однією з їхніх пропозицій є Європейський банк реконструкції та розвитку. Вони припустили, що кредитор міг би надати гарантії для покриття політичних ризиків і ризиків, пов’язаних з війною. Але в банку повідомили, що ще зарано оприлюднювати будь-які подробиці.

Водночас Тім Макфі підтвердив, що Єврокомісія вивчає, як гарантії, видані державними установами, можуть забезпечити адекватне страхове покриття природного газу, що зберігається в Україні.

Нагадаємо, ДТЕК планує збільшити видобуток та експорт газу. У 2022 році видобуток газу становитиме 2 млрд кубометрів.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності