Львівські нейрохірурги видалили уламок міни з мозку 9-річного хлопчика з Херсона

9-річний Михайло після операції

Через поранення у хлопчика паралізувало ліву частину тіла

Львівські лікарі видалили уламок міни завдовжки 8 мм з мозку 9-річного Михайла. Хлопчик отримав осколкове поранення під час мінометного обстрілу Херсона, і після цього втратив можливість рухати лівою частиною тіла. Операція пройшла успішно, і тепер на дитину чекає тривала реабілітація, повідомили у пресслужбі дитячої лікарні святого Миколая у четвер, 9 травня.

Як розповіли лікарі, 9-річний Михайло отримав поранення напередодні Нового року, 31 грудня, під час чергового мінометного обстрілу Херсона. Перед атакою хлопчик перебував у кафе разом з другом. Після початку обстрілу діти забігли до службового приміщення, проте уламки мін пройшли крізь стіни. 11-річний друг Михайла загинув на місці, а сам хлопчик отримав осколкове поранення в голову.

Херсонські та миколаївські лікарі надали дитині допомогу, проте уламок міни, який потрапив до головного мозку, видалити не змогли, оскільки він був занадто глибоко. Через поранення у Михайла паралізувало всю ліву частину тіла — він не міг рухати ногою, рукою та м’язами обличчя, а згодом у нього почалися судомні напади. Однією з причин паралічу та нападів міг бути уламок, оскільки він перебував дуже близько до ділянки мозку, яка контролює рухи лівої частини тіла. Після цього батьки дитини звернулися до Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії Дитячої Лікарні Святого Миколая, який є частиною UNBROKEN KIDS.

“Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна. А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати”, — розповів дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

Операцію провели під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу. Хірургам вдалося дістати металевий уламок, завдовжки 8 мм, який застряг у мозку хлопчика. Також під час операції лікарі закрили відсутню частину черепа Михайла титановою пластиною. Оперативне втручання пройшло успішно — рухову функції дитини не погіршилися. Тепер на хлопчика чекає тривала фізична та психологічна реабілітація.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності