• Головна
  • Енергетика
  • Європа вперше в історії закупила більше скрапленого газу, ніж з трубопроводів

Європа вперше в історії закупила більше скрапленого газу, ніж з трубопроводів

Європа вперше в історії закупила більше скрапленого газу, ніж з трубопроводів

Війна в Україні перевернула припущення про постачання газу в усьому світі

Згідно з даними Інституту енергетики, у 2022 році імпорт скрапленого природного газу в Європу вперше перевищив обсяги, що надходять на континент по трубопроводах.

Ця зміна свідчить про те, що континент швидко відновлює свою енергетичну інфраструктуру, водночас розриваючи зв’язки з Росією після вторгнення в Україну, пише Bloomberg.

Розворот є ще більш значущим, оскільки світовий видобуток газу залишався відносно постійним у 2022 році порівняно з роком раніше, що показує щорічний статистичний огляд світової енергетики EI.

Європа була ринком преміум-класу, що допомогло залучити більше СПГ та заповнити прогалини, утворені скороченням поставок російського трубопроводу. Ця зміна призвела до рекордних цін та нестабільності на газових ринках, а також до постійної інфляції на континенті. Це пригнічувало промислову активність на тлі економічного спаду.

Проте війна в Україні перевернула припущення про постачання в усьому світі, сказав Нік Уейт, головний виконавчий директор лондонського інституту.

«Ці зміни прискорили цінову кризу та глибокий тиск на вартість життя в багатьох економіках», - зауважив він.

Так, протягом року європейські країни швидко встановили більше імпортних терміналів для суперохолодженого палива, а Німеччина вперше приєдналася до клубу імпортерів. Комунальні підприємства регіону підписали угоди про залучення більшої кількості СПГ від таких виробників, як США, і відбувся поворот до відновлюваних джерел, таких як вітер і сонце.

Відповідно до статистичного огляду, минулого року імпорт європейського трубопровідного газу становив близько 151 мільярда кубометрів порівняно з 232 мільярдами роком раніше. Падіння на 35% у річному обчисленні контрастує з імпортом СПГ, який зріс до 170 мільярдів кубометрів у 2022 році зі 108 мільярдів роком раніше.

Водночас попри те, що апетит Європи до СПГ зріс, Азія все ще залишається найбільшим імпортером цього палива. Зокрема, згідно з оглядом, світова торгівля газом у вигляді СПГ становила 56% усього міжрегіонального обсягу торгівлі газом минулого року.

Тоді як частка Росії у світовому експорті трубопроводів впала до 29% у 2022 році з приблизно 43% у середньому за попередні 10 років, йдеться у звіті.

Натомість норвезький трубопровідний газ був врахований як внутрішня торгівля в Європі та виключений з числа імпорту.

Нагадаємо, українська державна енергетична компанія «Нафтогаз» подала позов до суду в США проти Росії з метою стягнення 5 мільярдів доларів, присуджених в Гаазі в якості компенсації за збитки і втрачену власність в Криму.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності