• Головна
  • Енергетика
  • США виривають лідерство у ЄС у глобальній «зеленій війні»: як це відбувається і які наслідки

США виривають лідерство у ЄС у глобальній «зеленій війні»: як це відбувається і які наслідки

США виривають лідерство у ЄС у глобальній «зеленій війні»: як це відбувається і які наслідки

Європейські аналітики песимістично оцінюють здатність ЄС конкурувати зі США

Змагання за подолання зміни клімату перетворюються на міжнародну гонку за великі інвестиції, інновації, регулювання та надійність основних ланцюгів постачання сировини. Попри те, що світові лідери, здавалося б, в одній команді зі скорочення викидів парникових газів (ПГ), все ж ведуться глобальні зелені війни.

На карту поставлено майбутнє нашої планети, але якщо говорити більш конкретно, то на карту поставлена ​​частина величезної нової економіки чистої енергії. Так, США, ЄС і Китай обіцяють виділити мільярди доларів у всьому світі, щоб досягти цілей щодо нульового чистого скорочення викидів парникових газів до 2050 року, а у випадку Китаю – до 2060 року, пише Renewable Energy World.

Опитування Європейського інвестиційного банку 2022 року показало, що 66% європейців вважають, що ЄС лідирує у боротьбі зі зміною клімату, тоді як лише 49% американців вважають, що лідирують США. Потім у серпні 2022 року був підписаний Закон про зниження інфляції (IRA), який пропонував 369 мільярдів доларів у вигляді податкових пільг та грантів на чисту енергію. Тоді як ЄС представив Промисловий план «Зеленої угоди» (GDIP), який містить десятирічний (2020-2030) інвестиційний план в розмірі одного трильйона євро, аби забезпечити здатність блоку конкурувати в глобальному масштабі в екологічних технологіях.

Змагання за енергетичну та промислову конкурентоспроможність — розподіл капіталу, необхідний для енергетичного переходу — здається, схилилися на користь США, і є три вагомі причини для їх лідерства у «зелених війнах».

Переваги США над ЄС

Хоча обидва підтримуються однаково щедрими фондами, перевага політики США перед європейцями, такими як GDIP, полягає в її здатності визначити сектори, де США мають намір лідирувати:

  • безвуглецеве виробництво енергії;
  • транспорт;
  • чисті технології;
  • виробництво.

Навпаки, європейському GDIP не вистачає такого ж рівня напрямків, натомість обіцяючи додати більше ясності у відповідні пакети політики, такі як Закон про нульову чисту промисловість або Закон про критичну сировину, які зараз обговорюються.

Так. внутрішні перешкоди ЄС, економічна нерівність і відмінність пріоритетів між 27 країнами Союзу перешкоджають його здатності сформувати цілісне бачення, відсутність якого вже відображається у виборі інвесторів і прогнозах на майбутнє.

Впровадження електромобілів і водню

IRA подвоїть продажі електромобілів у США, прогнозуючи загальний продаж 30,6 мільйона одиниць, майже 20% усіх проданих одиниць протягом наступних 10 років. До прийняття IRA у серпні 2022 року загальний обсяг продажів оцінювали у 15,7 мільйона одиниць, або лише 10,5% від усіх одиниць, проданих за той самий період.

Тоді як ЄС протягом трьох років намагався викласти своє довгострокове бачення екологічної водневої технології, IRA вже називають наріжним каменем для стимулювання інвестицій у водень та пов’язане з ним уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) у США.

Двопартійний закон про інфраструктуру, який доповнює IRA, передбачає до 8 мільярдів доларів на створення до 10 чистих водневих центрів у США. Так, рівень субсидій збільшується для вловленого CO2 при покращенні вилучення нафти (EOR) з 35 доларів США за тонну до 60 доларів США за тонну та з 50 доларів США за тонну до 85 доларів США за тонну CO2 у безпечному геологічному зберіганні.

Після схвалення IRA американська компанія ExxonMobil оголосила в грудні 2022 року, що збільшить заплановані інвестиції у свій бізнес з низьковуглецевими рішеннями, включаючи водень і CCS, з 15 до 17 мільярдів доларів до 2027 року.

США надсилають чіткі сигнали інвесторам

Європейські аналітики песимістично оцінюють здатність ЄС конкурувати зі США, особливо коли мова йде про стартапи, які прагнуть розширити свою діяльність.

Інвестори стикаються з лабіринтом бюрократії, коли хочуть отримати доступ до фінансування, отримати ліцензії чи збільшити виробництво в ЄС. У підсумку, європейські компанії з чистої енергетики вибирають США. Вони заохочені потужними стимулами, й відлякані заплутаною бюрократією в ЄС. Наприклад, стартапи чистих технологій, які, як правило, отримують підтримку на ранній стадії розвитку, відчувають труднощі в ЄС, коли прагнуть розширитися, стикаючись зі складними правилами.

Тим часом Міністерство енергетики США наймає 200 штатних співробітників, які оцінюють стартапи чистих технологій у всьому світі та зв’язуються з ними, щоб запропонувати фінансування. Податкові пільги в США та менш складна нормативно-правова база створені для надання чітких ринкових сигналів галузям відновлюваної енергетики. Щоб конкурувати, ЄС повинен буде діяти негайно, щоб підвищити свою конкурентоспроможність, включаючи оптимізацію дозвільних процесів. В Австрії, наприклад, може знадобитися до восьми років, щоб отримати ліцензію на наземну сонячну фотоелектричну енергію.

Основні відмінності у вартості енергії в США та ЄС

США взяли на себе лідерство у глобальних «зелених війнах», оскільки вони можуть запропонувати надзвичайні фінансові інструменти, щоб допомогти знизити витрати на енергію.

Між США та Європою існує велика різниця у вартості енергії. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну та подальше скорочення поставок газу до ЄС призвели до рекордного рівня цін на електроенергію та газ. Наприклад, у другій половині 2022 року ціни на базову електроенергію в Німеччині становили в середньому 312,00 євро/МВт-год порівняно з 85,00 євро/МВт-год у США, згідно з даними ICIS та Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Boston Consulting Group виявила, що загальні податкові кредити в розмірі 200 мільярдів доларів для інвестицій у сонячну енергію, офшорні вітрові установки та накопичення акумуляторів можуть знизити витрати на виробництво енергії в США до 50% після введення IRA. Навіть якщо зараз ціни в ЄС мають низхідну тенденцію, його витрати на енергоносії, ймовірно, залишаться високими, оскільки його парк старих ядерних, вугільних і газових потужностей потрібно замінити інвестиціями в новіші технології. Інвестори бачать США як природний варіант для розвитку свого бізнесу зараз і в майбутньому.

США лідирують із інвестиційно-інноваційним підходом

У Індексі привабливості країни з використанням відновлюваної енергетики, який EY проводить двічі на рік, США посіли перше місце, випередивши Китай, а також Німеччину, Іспанію, Францію та Велику Британію також увійшли до топ-10.

IRA пропонує підхід, заснований на інвестиціях та інноваціях, а не на регулюванні, що не означає, що регулювання, пов’язане з кліматом, не буде запроваджено пізніше. Наразі США залишаються обережними щодо введення правил, які перешкоджають інноваціям і зростанню, але це цілком може знадобитися. Запропоновані Комісією з цінних паперів і бірж правила розкриття інформації, пов’язані з кліматом, можуть допомогти усунути прогалину, але пропозиція від березня 2022 року ще не введена в дію.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності