• Головна
  • Енергетика
  • Газ
  • Європейські ціни на газ знову стрімко зростають: чи вдасться запобігти енергетичній кризі

Європейські ціни на газ знову стрімко зростають: чи вдасться запобігти енергетичній кризі

Європейські ціни на газ знову стрімко зростають: чи вдасться запобігти енергетичній кризі

Норвегія замінила Росію як найбільше джерело імпорту природного газу в Європейський Союз

Ціни на природний газ у Європі зросли більш ніж наполовину в червні після місяців падіння. Це є тривожним нагадуванням про енергетичну кризу, яка сталась минулого року.

Згідно з даними Незалежної служби розвідки товарів (ICIS), базові ф’ючерсні ціни на газ зросли на 52% з початку цього місяця до 35 євро (38 доларів) за мегават-годину, пише CNN.

За словами аналітиків, ціни змінились головним чином через триваліші, ніж очікувалося, простої на техобслуговуванні ключових газових заводів у Норвегії.

«Останнє зростання цін показує, наскільки європейський ринок чутливий до дестабілізації», — сказав спеціаліст із сировинних товарів Capital Economics Білл Уезерберн.

Так, європейські ціни на природний газ все ще значно нижчі від рівня минулого літа, коли континент опинився в енергетичному протистоянні з Росією після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Втім стрімке зростання цін цього місяця показує, наскільки регіон залишається вразливим до будь-яких збоїв у постачанні після падіння імпорту з Росії.

Норвезький оператор газової мережі Gassco повідомив, що заплановане припинення роботи одного з його газопереробних заводів було продовжено до 15 липня, хоча процес мав відновитися 21 червня. Водночас інших два газових заводи залишаться в автономному режимі на невизначений час через «процесні проблеми».

Новий розподіл ролей у газовій схемі Європи

Минулого року Норвегія замінила Росію як найбільше джерело імпорту природного газу в Європейський Союз, маючи понад 24% ринку, тоді як Москва постачала 15%.

Проте Європа може втратити ще одне джерело газу. Зокрема, ціни підскочили після повідомлень про те, що Нідерланди планують назавжди закрити своє газове родовище Гронінгені у жовтні 2023 року, а не роком пізніше, як це пропонувалось.

Через це ф'ючерси на газ досягли внутрішньоденного максимуму майже в 50 євро (55 доларів) за мегават-годину, а потім знову впали. Це більш ніж удвічі більше, ніж на початку червня. Натомість речник уряду Нідерландів повідомив, що остаточне рішення щодо закриття родовища у Гронінгені ще не ухвалено.

Нідерланди, які колись були основним постачальником природного газу для Європи, протягом останнього десятиліття згортали видобуток газу на суші через ризик землетрусів. Воно є одним із найбільших у світі, але зараз на нього припадає лише частка газових поставок Європи. Тим не менш, повідомлення про те, що видобуток може закритися в жовтні, схоже, збентежили трейдерів.

«Європейський газовий ринок — і, як наслідок, світовий ринок газу — [безперечно, - ред.] не вийшов з ладу з точки зору адекватного узгодження пропозиції з попитом», — зазначив Том Марзек-Мансер, голова газової аналітики ICIS.

Він додав, що зростання цін «завжди очікувалося», враховуючи те, що ф’ючерсні ціни на постачання природного газу на наступні дві зими залишалися підвищеними порівняно з історичними нормами.

Сильніша позиція

Ціни злетіли до історичного максимуму в 340 євро (372 долари) за мегават-годину наприкінці серпня 2022 року, оскільки європейські країни стрімко заповнювали свої магазини напередодні зими. Згідно з даними Gas Infrastructure Europe, ці сховища зараз заповнені на 73% — це набагато більше, ніж 56%, які були у середньому в той же період за останні п’ять років.

«Період паніки, який ми спостерігали минулого літа… [малоймовірно, - ред.], що повториться», — сказав Массімо Ді Одоардо, старший газовий дослідник консалтингової компанії Wood Mackenzie.

За його словами, рекордні обсяги запасів газу в Японії та Південній Кореї в поєднанні зі слабшим, ніж очікувалося, відновленням китайської економіки також зменшують шанси того, що Європа буде змушена почати ще одну дороговартісну боротьбу з Азією за імпорт скрапленого газу цього року. Проте, не так багато знадобилося, щоб похитнути довіру трейдерів.

«Європа все ще повинна впоратися з тим фактом, що в Європі [мало, - ред.] російського газу. Незаплановані збої можуть призвести до стрибків цін», — розповів директор з енергетики, клімату та ресурсів Eurasia Group Геннінг Глойстайн.

Водночас за словами Массімо Ді Одоардо, продовження зупинки ключових газових заводів у Норвегії «може легко скоротити ще один мільярд кубометрів пропозиції протягом наступних кількох місяців».

«Потрібно лише на 5 млрд кубометрів менше, щоб зробити ринок набагато жорсткішим» — зазначив старший газовий дослідник консалтингової компанії Wood Mackenzie.

Нагадаємо, Україна до 2027 року зможе наростити газовидобування настільки, щоб стати значним експортером газу до Європейського Союзу.

Газу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності