На Львівщині лікарню обладнали сонячною електростанцією за понад 1 млн 800 тис. грн

На Львівщині лікарню обладнали сонячною електростанцією за понад 1 млн 800 тис. грн

Сонячна електростанція дасть можливість економити до 35% електричної енергії, необхідної для функціонування будівлі

У Бориславській центральній міській лікарні на Львівщині встановили сонячні панелі з системами збереження енергії. Гібридну сонячну станцію встановили на будівлі поліклінічного та терапевтичного відділень лікарні. Загальна потужність станції – 30 кВт. Про це 27 лютого повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

“Крім значної економії енергоносіїв, таке обладнання дозволяє накопичувати енергію і може використовуватися як резервне джерело живлення. Запас акумуляторного модуля становить 40 кВт”, — йдеться у повідомленні. 

Сонячна електростанція здатна згенерувати до 25000 кВт електричної енергії на рік, що дасть можливість економити до 35% електричної енергії, необхідної для функціонування будівлі. Тепер лікарня зможе зекономити на оплаті комунальних послуг близько 160 тис. грн на рік.

“Сонячна станція складається з 52 фольтаічних елементів, потужністю 540 Вт кожен, інвертора, блоку управління, 8 акумуляторів місткістю по 5 кВт та системи захисту”, — повідомляють МОЗ України.

Для монтажу та встановлення сонячних панелей на даху лікарні провели ремонт перекриття будівлі коштом місцевого бюджету. Загальна вартість перекриття даху на 750 м² склала 294 тис. грн. 

У повідомленні зазначають, що Центральна міська лікарня Борислава надає послуги з первинно-медико-санітарної допомоги та багатопрофільного амбулаторного й стаціонарного лікування. Лікарня має поліклінічне, терапевтичне, дитяче, акушерсько-гінекологічне відділення та відділення хірургічних патологій, які розташовані за різними адресами. Зараз медзаклад обслуговує населення Бориславської громади та сусідніх громад Дрогобицького району Львівської області — всього понад 40 тисяч осіб. 

“Проєкт реалізовано завдяки спільним зусиллям Укрнафти, міської ради та народного депутата України, голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса. Загальна вартість проєкту становила 1 835 446  грн”, — зазначають у Міністерстві. 

Нагадаємо, у червні 2023 року Радехівська центральна лікарня отримала сонячну електричну стацію. Вона коштувала 157 807 грн і була подарунком від Асоціації місцевих рад “Ради Львівщини” та Міжнародної організації міграцій (ІОМ Ukrain). Окрім того, у грудні 2023 року Міністерство енергетики повідомило, що італійська компанія ENEL у межах ініціативи Єврокомісії з забезпечення стабільним електропостачанням українських лікарень передала Україні партію сонячних панелей: ними обладнають медзаклади Київщини, Одещини, Житомирщини та Волині.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності