• Головна
  • Україна
  • Кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі: пояснення Мінветеранів

Кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі: пояснення Мінветеранів

Національне військове меморіальне кладовище будують у Гатному Київської області

Міністерство у справах ветеранів надало перелік тих, хто має право бути похованим на Національному військовому меморіальному кладовищі

На Національному військовому меморіальному кладовищі мають право на поховання військовослужбовці, які захищали Україну, ветерани АТО, ООС та інші особи, повідомили у Міністерстві у справах ветеранів.

Як сказано в повідомленні, вичерпний перелік осіб, які мають право бути похованими на Національному військовому меморіальному кладовищі, визначений законом про поховання та похоронну справу. Зокрема, таке право мають:

Військовослужбовці:

  • які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;
  • повні кавалери ордену Богдана Хмельницького, ордену «За мужність», ордену княгині Ольги;
  • які брали участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки;
  • Герої України, яким з 2014 року вручили орден «Золота Зірка».

Ветерани війни:

  • учасники бойових дій: АТО, ООС, повномасштабне вторгнення Росії;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни: АТО, ООС, повномасштабне вторгнення Росії.

Також на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть здійснювати перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті. Крім того, люди, що мають право бути похованими на НВМК, урна з прахом яких похована в колумбарній ніші на інших кладовищах, можуть бути перепоховані в колумбарії на Національному військовому меморіальному кладовищі в порядку, затвердженому Кабміном.

Що відомо про Національне військове меморіальне кладовище

8 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військового меморіального кладовища. Цим законом, зокрема, передбачено, що на ньому можуть бути поховані ті полеглі українські воїни, яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом «Золота Зірка». Також на ньому можуть перепоховати видатних борців за незалежність України у XX столітті, але це можливо за рішенням та у порядку, визначеному урядом.

Національне військово-меморіальне кладовище включатиме комплекс споруд та площ: військове кладовище, музей, ритуальну будівлю, сучасний крематорій та інші споруди, потрібні для організації почесних поховань. Комплекс поєднуватиме в собі як традиційні поховання, так і поховання в колумбарії. Національне військово-меморіальне кладовище будують у Гатненській громаді, що у Фастівському районі на Київщині. Площа Національного військового меморіального кладовища має становити майже 270 гектарів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності