• Головна
  • Україна
  • Уряд виключив канабіс зі списку особливо небезпечних наркотиків

Уряд виключив канабіс зі списку особливо небезпечних наркотиків

Коноплі, фото умовне

Натомість його внесли до списку речовин, обіг яких є обмеженим

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про зміни в переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України у п’ятницю, 26 квітня.

Обіг канабісу в Україні контролюватимуть

У повідомленні міністерства не йдеться про те, які саме зміни вніс уряд. Однак у проєкті постанови, опублікованій 27 березня 2024 року йдеться про те, що канабіс, а також його смолу, екстракти та настойки виключили зі списку особливо небезпечних наркотиків. Крім того, зі списку речовин, обіг яких заборонено на території України виключили деякі варіанти тетрагідроканабінолу (ТГК) — психоактивної речовини, яка міститься у рослинах конопель. Ці зміни внесли для того, щоб уможливити використання канабісу в медичних цілях.

При цьому канабіс та його продукти, а також ТГК внесли до списку речовин, обіг яких на території України обмежено. Коноплі можна буде культивувати лише для використання в навчальних, наукових та науково-технічних цілях, а також для виробництва лікарських препаратів. При цьому концентрація ТГК у висушених рослинах, які планують використовувати для виготовлення ліків, не може перевищувати 0,3%.

“Внаслідок триваючої агресії російської федерації проти України збільшилася кількість хворих з хронічним болем, військових та цивільних осіб, які переживають ПТСР, які мають супутні тривожні розлади, хронічний біль, включаючи центральний та/або периферичний нейропатичний біль. Через це лікарські засоби на основі канабіноїдів мають особливу актуальність для України в терапевтичних цілях, особливо при неефективності нефармакологічних методів лікування”, — йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Нагадаємо, Верховна рада прийняла закон про легалізацію медичного канабісу в першому читанні у липні 2023 року. Остаточно закон прийняли у грудні 2023 року, проте того ж дня фракція “Батьківщина” заблокувала його підписання. Лише 15 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу. Він має набути чинності у липні 2024 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності