• Головна
  • Україна
  • Легалізація медичного канабісу: що про це кажуть в Україні та який світовий досвід

Легалізація медичного канабісу: що про це кажуть в Україні та який світовий досвід

Легалізація медичного канабісу: що про це кажуть в Україні та який світовий досвід

Основне питання дебатів у тих країнах, де відбувається громадське обговорення легалізації медичного канабісу: чи існує звикання до канабісу

28 червня на святковому засіданні Верховної Ради Президент України Володимир Зеленський заявив про підтримку легалізації медичного канабісу.

«Зокрема ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво», — сказав Президент.

Втім це питання вже багато років викликає змішані емоції в українців. Багато хто підтримує легалізацію медичного канабісу, втім частина суспільства все ще виступає проти такого кроку.

Проте 13 липня Верховна Рада прийняла у першому читанні Закон про медичний канабіс.

Детальніше про те, що таке медична марихуана, де у світі легалізовано канабіс та що про це кажуть експерти, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Медична марихуана

Лікарі застосовують рослину Cannabis sativa чи виділені з неї хімічні речовини для полегшення болю пацієнтів або лікування захворювань, пов’язаних з порушенням роботи нервової системи.

Так, рослина конопель містить понад 100 різних психотропних речовин – канабіноїдів, які по-різному впливають на організм людини. Водночас у медицині використовуються лише два типи канабіноїдів: канабідол та дельта-9-тетрагідроканабідол (ТГК).

Канабідол не є психотропною речовиною, а ТГК має незначні «п’янкі властивості». Зокрема, дослідник із Медичної школи Гарварду Пітер Ґрінспун каже, що співвідношення канабідолу і ТГК у рослинах конопель відрізняють сорти медичного та немедичного канабісу. Рослини, які містять багато канабідолу, практично не мають ТГК, тому при вживанні медичного канабісу пацієнти рідко або взагалі не відчувають «сп’яніння».

Як допомагає канабіс

Канабіноїди марихуани за хімічною будовою подібні до природних сполук тіла людини – ендоканабіноїдів, які регулюють апетит, сон, настрій, пам'ять, а також відчуття болю. Так, марихуана допомагає налагодити роботу ендоканабіноїдної системи людини, поліпшуючи самопочуття і фізичний стан організму.

Як зазначають спеціалісти клініки Мейо, медичний канабіс можна застосовувати для полегшення самопочуття пацієнтів при таких захворюваннях:

  • Хвороба Альцгеймера;
  • Бічний аміотрофічний склероз (БАС);
  • ВІЛ/СНІД;
  • Рак;
  • Сильний хронічний біль;
  • Нудота;
  • Розсіяний склероз і спазми м’язів;
  • Епілепсія.

У свою чергу міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко раніше наголошував, що легалізація канабісу в першу чергу допоможе тяжкохворим та паліативним пацієнтам менше страждати від болю. Також окрім захворювань, згаданих на сайті клініки Мейо, Ляшко назвав депресію, тривожність, посттравматичні стресові розлади військових й псоріаз.

Чи є ризики вживання медичного канабісу

Основне питання дебатів у тих країнах, де відбувається громадське обговорення легалізації медичного канабісу: чи існує звикання до канабісу.

У дослідженні Національного інституту зловживання наркотиками США йдеться, що у близько 30% людей, які вживають канабіс, може розвиватися залежність, зокрема у групі ризику – підлітки.

«Медичний канабіс безумовно безпечніший, ніж опіоїди. Його неможливо передозувати, а звикання, якщо і виникає, то у набагато легшій формі», - каже науковець із Медичної школи Гарварду Пітер Ґрінспун.

До складу конопель входять ті ж хімічні речовини, що є в рослинах тютюну. Тому існують побоювання, що призначення медичного канабісу у формі цигарок чи інгаляторів може негативно вплинути на бронхи і легені пацієнтів, йдеться на сайті Американської асоціації легенів.

Проте спеціалісти клініки Мейо зазначають, що для виявлення усіх можливих побічних ефектів необхідні подальші клінічні дослідження.

Так, наразі відомо, що деякі пацієнти після застосування медичної марихуани скаржаться на запаморочення, поручення концентрації і пам’яті, підвищений апетит, збільшення частоти серцевих скорочень, галюцинації. Пацієнти із захворюваннями серцево-судинної системи мають підвищений ризик інсульту або інфаркту.

Де ще легалізована марихуана

З держав, що входять до Євросоюзу, рекреаційне використання марихуани легалізувала тільки Мальта. Про подібні плани створення юридично регульованого ринку канабісу вже заявила Німеччина, а також Люксембург та Швейцарія.

Водночас у Нідерландах юридичного дозволу на це немає, але влада країни не перешкоджає продажу і вживанню невеликих обсягів канабісу в кава-шопах. У Чехії ситуація аналогічна — канабіс не легалізований, але декриміналізований.

Тоді як кілька держав в інших регіонах світу легалізували використання марихуани в медичних цілях. Так, рекреаційний канабіс легалізований у Канаді та Уругваї. Далі подібні законодавчі акти прийняли у Південно-Африканській Республіці, Ямайці, Мексиці, Португалії.

Втім найбільшим у світі легальним ринком марихуани залишаються США: в цій країні 37 штатів і Вашингтон (округ Колумбія) дозволили використання речовини в медичних цілях, в 19 штатах - в рекреаційних. При цьому на федеральному рівні марихуана як і раніше заборонена.

Скільки коштує грам марихуани в країнах, де вона легалізована

Так званий «Індекс косяка» показує найвищі ціни на нього у Європі: навіть у європейських країнах, де канабіс легалізований, він дорогий, якщо порівнювати з іншими континентами, пише «Радіо Максимум». Більшість значень указують початок діапазону середньої ціни, адже асортимент дуже великий і ціни надто різняться.

«Індекс» показує велику розбіжність у цінах. Але якщо порівняти ціни із середніми зарплатами в столицях країн, майже всюди вираховується 0,1-0,2%, що робить цей показник стабільним. Лише в Канаді канабіс доступніший для місцевих жителів, бо там частка його ціни до середньої зарплати становить 0,05%.

Натомість в Уругваї дозволено вживати марихуану дорослим як у медичних, так і в рекреаційних цілях. Купити готовий до вживання канабіс можуть тільки заздалегідь зареєстровані покупці в деяких аптеках. Одна особа може придбати не більш як 40 г на місяць.

Середня ціна за 1 грам марихуани:

  • Уругвай – 52 грн;
  • Канада – від 68 грн;
  • Португалія – від 100 грн;
  • Чехія – від 170 грн;
  • Каліфорнія – від 184 грн;
  • Нідерланди – від 282 грн.

Що про медичний канабіс кажуть в Україні

У червні 2022 року Кабінет міністрів України підтримав проєкт закону «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни».

«Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати», — казав тоді міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає «Суспільне».

Тоді уряд підготував законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва.

«Комунікаційні кампанії проти виробництва препаратів канабісу свідомо ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу, з метою нівелювати цінність його як лікарського засобу та дискредитувати саму ідею його використання в медичних цілях», — зауважив Ляшко.

За його словами, препарати канабісу не є «конкурентами» наркотичним засобам, і заходи регулювання їхнього обігу зовсім різні.

«Медичний» канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання», — пояснив посадовець.

Та попри це Кабмін все одно пропонує встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів на основі канабісу з огляду на чутливість до цього питання у суспільстві.

Варто зазначити, що петицію із закликом врегулювати використання канабісу в Україні зареєстрували на сайті Верховної Ради ще у січні 2019 року.

Тоді виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун закликала підтримати цю петицію й розповіла про корисні властивості забороненої в Україні речовини.

«Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика», - зауважує Супрун, пише BBC.

Застосування наркотичних речовин Супрун назвала складною темою, якою легко маніпулювати. А проте, медичний канабіс має низку доведених лікувальних та паліативних ефектів, а речовини, які він містить, мають знеболювальний та розслабляючий ефект.

«Застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів», - зазначила ексміністерка.

Натомість 28 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський закликав депутатів легалізувати медичний канабіс.

«Всі кращі світові практики, рішення, якими б складними або незвичними вони не були, повинні бути застосовані в Україні, щоб всім українським громадянам не довелося терпіти біль, стрес і травми війни», - сказав Зеленський, виступаючи у Верховній Раді.

За його словами, необхідно розвивати в Україні галузь ментальної та фізичної реабілітації, що стосується як будівництва реабілітаційних центрів, так і підготовки відповідних кадрів.

«Зокрема, ми повинні нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу», - зауважив президент.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності