• Головна
  • Здоров’я
  • Куріння марихуани більше шкодить легеням, ніж куріння сигарет – дослідження

Куріння марихуани більше шкодить легеням, ніж куріння сигарет – дослідження

Куріння марихуани більше шкодить легеням, ніж куріння сигарет – дослідження

За словами дослідників, результати були несподіваними, особливо враховуючи, що пацієнти в групі, яка вживала тільки тютюн, мали великий досвід куріння

Згідно з новими дослідженнями, запалення дихальних шляхів і емфізема частіше зустрічаються у курців марихуани, ніж у курців сигарет. Вчені кажуть, що це може бути пов’язано зі способом куріння марихуани та тим, що дим марихуани потрапляє в легені нефільтрованим.

Про це пише TheSciTechDaily.

Марихуана – найпоширеніша після тютюну речовина для куріння та одна з найпоширеніших психоактивних речовин у світі. На тлі легалізації рекреаційної марихуани в Канаді та багатьох штатах США останніми роками її споживання значно зросло.

«Ми знаємо, що сигарети роблять з легенями. Про марихуану ж ми знаємо дуже мало», — сказала авторка дослідження Жизель Рева, доктор медичних наук, кардіологиня і доцент Університету Оттави в Канаді.

Щоб дізнатися більше, доктор Рева та її колеги порівняли результати КТ грудної клітини 56 курців марихуани з результатами 57 некурців контрольної групи та 33 курців, які курять лише тютюн. Зазначається, що три чверті курців марихуани мали емфізему – захворювання легенів, яке викликає труднощі з диханням – порівняно з 67% курців, які курять тільки тютюн. Натомість лише 5% некурців мали емфізему.

Крім того, запалення дихальних шляхів також було більш поширеним у курців марихуани, ніж у некурців і курців, які курять тільки тютюн. Те саме стосувалося гінекомастії – стану збільшення чоловічої тканини грудей через гормональний дисбаланс. Вона була виявлена ​​у 38% курців марихуани, порівняно з лише 11% курців, які курять тільки тютюн, і 16% контрольної групи.

За словами дослідників, результати були несподіваними, особливо враховуючи, що пацієнти в групі, яка вживала тільки тютюн, мали великий досвід куріння.

Ймовірно, є кілька факторів, які сприяють відмінностям між двома групами. Зокрема, марихуану курять без фільтра, тоді як тютюнові сигарети зазвичай курять з фільтром. Це призводить до того, що більше шкідливих частинок потрапляє в дихальні шляхи саме під час куріння марихуани. Крім того, марихуану вдихають із більшою затримкою дихання та об’ємом затяжки, ніж тютюновий дим.

«Куріння марихуани утворює в легенях у чотири рази більше частинок, ніж звичайна тютюнова сигарета. Ці частинки, ймовірно, є подразниками дихальних шляхів», — сказала доктор Рева, втім зазначила, що потрібно провести детальніше дослідження.

Нагадаємо, щороку куріння вбиває 8 мільйонів людей по всьому світу, при цьому 95% курців починають курити у віці до 21 року. Тож у Львові презентували старт пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну», аби діти знали, як куріння шкодить здоров’ю.

Здоров’я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності