У школах Львівщини візьмуться за школярів, щоб відучити від паління

У школах Львівщини візьмуться за школярів, щоб відучити від паління

Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує цей пілотний проєкт ВООЗ

Сьогодні, 22 вересня, у Львові презентували старт пілотного проєкту “Школи без нікотину та тютюну” у Львівській області. У 2021 році такий проєкт реалізовувався у Києві та Рівному, продемонструвавши позитивні результати. Його головна мета — відучити дітей від паління.

Про це повідомили у Львівській ОВА.

Щороку куріння вбиває 8 мільйонів людей по всьому світу, при цьому 95% курців починають курити у віці до 21 року. Таким чином, молодь наражає себе на наркотичну залежність, яку викликає вживання тютюнових виробів.

“В Україні 20% юнацтва у віці 15-16 років є щоденними курцями сигарет, така ж кількість вживає е-сигарети. Це доводить необхідність спільних дій законотворців, медичної та освітньої системи для захисту учнів шкіл від приваблення до куріння. Освітні заклади мають стати простором абсолютно вільним від тютюну та нікотину”, — розповів координатор пілотного проєкту “Школи без нікотину та тютюну” в Україні Дмитро Купира.

Щоб подолати тютюну пристрасть серед школярів, ВООЗ розробила посібник “Школи без нікотину та тютюну”. Головна мета — захистити здоров’я учнів, вчителів та персоналу від шкідливого впливу тютюнового диму та створити здорове й чисте середовище для навчання.

“Львівська область приєдналася до впровадження пілотного проєкту ВООЗ “Школи без нікотину та тютюну”, що робить Україну третьої державою у світі, яка почала випробування “Посібника”, — заявив національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.

Реалізація проєкту “Школи без нікотину та тютюну” передбачає:

  • проведення анонімного опитування серед учнів та персоналу шкіл;
  • проведення інформаційної кампанії серед учнів та персоналу щодо чинного антитютюнового законодавства та загроз, які несуть наркотичні вироби тютюн та нікотин;
  • затвердження на рівні навчальних закладів політики "Школа без нікотину та тютюну".

Упродовж вересня-грудня цього року ГО “Центр громадянського представництва “Життя” спільно з Львівським обласним центром контролю та профілактики хвороб проводитиме інформаційну кампанію “Школи без нікотину та тютюну” в 10 школах Львівщини.

“Куріння та вживання нікотину є одним з ключових факторів ризику неінфекційних захворювань, на які припадає 84% передчасних смертей в Україні. Вживання тютюну є причиною смерті половини усіх, хто його споживає. Знаючи про ці жахливі наслідки для здоровʼя людини, нашим обовʼязком є створити умови, за яких діти матимуть більше шансів ніколи не потрапити у наркотичну залежність від тютюну та нікотину”, — зазначила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Результати реалізації проєкту “Школа без нікотину та тютюну” в Києві та Рівному продемонстрували, що:

  • зросла частка тих, хто отримав нову інформацію про ризики вживання та способи відмовитися від вживання нікотинових та тютюнових виробів, — із 68% під час першого етапу до 81% під час другого етапу опитування;
  • збільшився відсоток тих, хто знає про шкідливість вживання тютюнових та нікотинових виробів, як для курця, так і для оточення;
  • збільшилася підтримка посилення контролю за дотриманням заборони на вживання нікотинових або тютюнових виробів у школі або на її території — ініціативу підтримало 58% респондентів у першому етапі та 63% у другому етапі опитування.

“Попередній досвід доводить, що короткотермінові інформаційні активності в закладах освіти підвищують спроможність шкіл забезпечити обізнаність учнів про небезпеки вживання нікотинових та тютюнових виробів і посилити виконання антитютюнового законодавства”, — сказав директор департаменту охорони здоровʼя Львівської ОВА Орест Чемерис.

Нагадаємо, влітку почав діяти “антитютюновий закон”, що фактично прирівнює електронні сигарети до звичайних цигарок.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності