Обмеження консульських послуг чоловікам призовного віку: обговорення та перспективи

Обмеження консульських послуг чоловікам призовного віку: обговорення та перспективи

Нові правила мобілізації: заклик МЗС до чоловіків за кордоном

З 23 квітня 2024 року в українських консульствах для військовозобовʼязаних чоловіків обмежили надання послуг. Це викликало резонанс та обурення, в першу чергу, українців, які перебувають закордоном і які не можуть отримати послугу. Міністерство закордонних справ в той самий день виклало пояснення щодо свого рішення. В міністерстві зазначили, що, через новий закон про мобілізацію, виникла потреба в змінах алгоритму роботи консульств і що МЗС взяли час до 18 травня налагодити чіткий процес. За словами дипломатів, з 18 травня надання послуг в посольства відновлять.

Пояснення керівника МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що це необхідна міра, для того, щоб держава розуміла на яку кількість чоловіків, які підлягають мобілізації, вона може розраховувати.

Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна. Крім того, обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює” — зазначив Дмитро Кулеба.

Пояснення віцепрем’єрки з питань євроінтеграції

Віцепремʼєрка Ольга Стефанішина заявила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Але вона зазначила, що дії уряду повинні були б спонукати чоловіків повертатись до України. “Україна ухвалила закон про мобілізацію, і ми маємо розуміти, в якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації — облік та інформацію. І це першочергова мета нашого рішення. У питаннях війни немає приємних рішень і не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти” — зазначила Ольга Стефанішина.

Заборона на видачу паспорта за кордоном

Кабінет міністрів України постановив, що від 24 квітня 2024 року українські чоловіки з 18 до 60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном. Ці вимоги стосуються тих чоловіків, які незаконно виїхали з України, а поновити паспорт хочуть. “Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі Державної міграційної служби. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється” — зазначається у постанові.

Винятки для чоловіків

МЗС зазначило, що в разі надзвичайної ситуації, громадянин України, який підпадає під дію обмежень зможе отримати консульську допомогу в повному обсязі. “Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у надзвичайну ситуацію за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо), співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі” — йдеться у повідомленні МЗС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності