• Головна
  • Україна
  • “Відновлення справедливого ставлення до чоловіків” — МЗС про обмеження консульських послуг за кордоном

“Відновлення справедливого ставлення до чоловіків” — МЗС про обмеження консульських послуг за кордоном

Паспорт України

Перестануть видавати більшість документів, окрім тих які пов’язані з оформленням посвідчень особи для повернення в Україну

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив інформацію про обмеження надання консульських послуг для чоловіків у дипломатичних установах. Лист першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги із відповідним текстом вчора, 22 квітня, з’явився у ЗМІ. Сьогодні ж 23 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж оприлюднив цю інформацію на своїй сторінці у соцмережі Х.

“Захист прав та інтересів громадян України за кордоном завжди був і залишається пріоритетом МЗС. Водночас в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення. Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна. Крім того, обовʼязок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію. Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, — то так це не працює”, — зазначив Дмитро Кулеба.

Міністр закордонних справ підтвердив, що доручив обмежити надання консульських послуг чоловікам.

“Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”, — зазначив Дмитро Кулеба.

Міністр уточнив, що невдовзі МЗС надасть уточнені розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг в межах законодавства для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах із наближенням до вступу в дію закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку” та після набрання ним чинності.

Які документи можуть перестати видавати

Зокрема, це отримання готового паспорта, доставлення паспортів, продовження строку дії закордонного паспорта, внесення до закордонного паспорта інформації про неповнолітню дитину.

Також це цілий перелік нотаріальних послуг: посвідчення довіреностей, дозвіл на перетин кордону неповнолітнім, заява про прийняття/відмову від спадщини, посвідчення заповітів; засвідчення вірності копій документів; довідки про підтвердження персональних даних; посвідчення особи на повернення в Україну.

Президент Володимир Зеленський нещодавно підписав закон про посилення мобілізації, який ухвалила Верховна Рада. Раніше йшлося про те, що за кордон з 24 лютого виїхали близько 650 тисяч чоловіків призовного віку. За офіційними даними ЄС, там перебуває понад 800 тис. чоловіків від 18 до 60 років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності