• Головна
  • Україна
  • МЗС викликало посланця Ватикану в Україні через скандальні заяви Папи

МЗС викликало посланця Ватикану в Україні через скандальні заяви Папи

Вісвальдас Кульбокас

Нунцію повідомили, що в Україні розчаровані заявами Папи і не цього від нього очікували

Міністерство закордонних справ 11 березня викликало Апостольського нунція в Україні Вісвальдаса Кульбокаса через оприлюднені днями висловлювання Папи Франциска про українсько-російську війну, йдеться на сайті відомства.

Про що повідомили нунцію

Кульбокасу під час зустрічі повідомили, що “в Україні розчаровані” словами Папи щодо “білого прапора” та необхідності “проявити хоробрість і вести переговори” з Росією.

МЗС наголошує, що подібні заклики “легалізують право сильного і заохочують його до подальшого нехтування нормами міжнародного права”.

Чого очікують від Папи

В МЗС зазначили, що замість закликів, які легалізують право сильного і заохочують його до подальшого нехтування нормами міжнародного права, від глави Святого Престолу очікувалися б сигнали у бік світової спільноти про необхідність негайного об’єднання сил для забезпечення перемоги добра над злом, а також апеляції до нападника, а не до жертви.

Апостольському нунцію в Україні окремо нагадали про формулу миру й бажання України досягнути миру, який має бути справедливим і заснованим на принципах Статуту ООН.

Що цьому передувало

Нагадаємо, Папа Римський Франциск сказав, що сильнішим у російсько-українській війні буде той, “хто матиме мужність підняти білий прапор”. Понтифік закликав до переговорів. Він зазначив: “коли ти бачиш, що зазнаєш поразки, що справи йдуть не дуже добре», то «потрібно мати мужність домовлятися”.

Згодом Директор пресслужби Ватикану Маттео Бруні пояснив, що Папа Франциск закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, а не капітуляції України. За його словами, Папа використав термін «білий прапор», запропонований його інтерв’юером, щоб позначити ним припинення військових дій, перемир'я, досягнуте завдяки відвазі переговорів.

На слова Папи відреагував Глава Української Греко-Католицької Церкви. Блаженніший Святослав сказав, що Україна зранена, але не скорена. А той, хто не вірить в перемогу України, має йти до сповіді.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський написав, що тепер, для балансу, Папі Франциску слід “спонукати Путіна набратися мужності вивести свою армію з України”. У такому разі, як наголошує посадовець, “мир настав би негайно, без необхідності переговорів”.

Також президент Латвії Едгарс Рінкевичс сказав, що “не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало”. Також українські церкви відповіли Папі Франциску на заяву про «білий прапор».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності