• Головна
  • Україна
  • Блаженніший Святослав відреагував на слова Папи про “білий прапор”

Блаженніший Святослав відреагував на слова Папи про “білий прапор”

Звернення Блаженнішого Святослава

Глава Української Греко-Католицької Церкви сказав, що Україна зранена, але не скорена. А той, хто не вірить в перемогу України, має йти до сповіді

Глава Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав у Нью-Йорку після слів Папи Римського Франциска про “білий прапор” та перемовини з Росією заявив, що в Україні нікому і на гадку не спадає здатися. Про це він сказав під після молитви за перемогу України та справедливий мир у храмі Святого Юра УГКЦ на Мангеттені, йдеться на сторінці Української Греко-католицької церкви.

“Україна змучена, але стоїть і вистоїть!”

“Я вам хочу одне сказати від народу з України, — звернувся Глава УГКЦ до українців у Нью-Йорку. — Україна зранена, але нескорена! […] Україна змучена, але стоїть і вистоїть! Повірте мені, нікому й на гадку не спадає здатися, навіть там, де сьогодні йдуть бойові дії — послухайте наших людей у Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Сумах! Бо ми знаємо, якщо Україна, не дай, Боже, була б хоча частково завойована — розшириться межа смерті“.

9 березня 2024 - Візит Блаженішого Святослава, Глави й Отця УГКЦ. Молебень в часі війни проти супротивникіч.

Posted by St. George Ukrainian Catholic Church on Saturday, March 9, 2024

“Хто з вас не вірить у перемогу України — йдіть до сповіді!”

До всіх тих, хто скептично дивиться на здатність України вистояти, Блаженніший Святослав звернувся такими словами: “Приїдьте в Україну і подивіться! Хто з вас не вірить у перемогу України — йдіть до сповіді! Бо це означає, що ми мало довіряємо присутньому в тілі українського народу живому Богові”.

“Дякую, що пам'ятаєте, чиїх батьків ви є дітьми”

Архиєрей зауважив, що в Україні люди моляться в укриттях під час ракетних обстрілів, а хто не вміє молитися — той співає. Він пригадав, як сотні людей у київському метро під час російських атак співали пісень і так долали свій страх. Предстоятель нагадав про безперервну молитву на вервиці за перемогу України. Відтак закликав присутніх молитися та подякував за гуманітарну підтримку від українців в Америці. «Дякую, що тут, навіть далеко від України, ви лишаєтеся українцями, пам’ятаєте, чиїх батьків, дідів ви є дітьми, ви гуртуєтеся в наших храмах, парафіях, громадах, вчите своїх дітей вірити в Бога і говорити українською мовою. Це — ваше завдання, ваш блокпост», — зауважив Предстоятель.

Як на слова Папи відреагували в інших країнах

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський написав, що тепер, для балансу, Папі Франциску слід “спонукати Путіна набратися мужності вивести свою армію з України”. У такому разі, як наголошує посадовець, “мир настав би негайно, без необхідності переговорів”.

Також президент Латвії Едгарс Рінкевичс сказав, що “не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало”.

Що цьому передувало

Нагадаємо, 9 березня видання Reuters оприлюднило інтерв’ю Папи Римського Франциск, в якому той закликав українців до переговорів Росії. Понтифік зазначив, що “сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор”. У інтерв’ю швейцарському мовнику Папа сказав, що Україна повинна здатися, оскільки вона не змогла дати відсіч російським військам. “Я вважаю, що найсильнішим є той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей та має мужність підняти білий прапор та веде переговори”, — наголосив Франциск.

Згодом представник Ватикану виступив із заявою, в якій пояснив слова Папи. “Папа вживає образ білого прапора, запропонований інтерв'юером, щоб позначити ним припинення військових дій, перемир'я, досягнуте завдяки мужності переговорів. Він бажає дипломатичного вирішення для справедливого і тривалого миру”, — йдеться у заяві. Представник Ватикану додав, що далі у цьому інтерв’ю, говорячи про інший конфлікт, але “маючи на увазі будь-яку військову ситуацію”, Папа чітко заявив: “Переговори ніколи не є капітуляцією”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності