• Головна
  • Україна
  • Українські церкви відповіли Папі Франциску на заяву про «білий прапор»

Українські церкви відповіли Папі Франциску на заяву про «білий прапор»

Папа Франциск зробив скандальну заяву про Україну, фото з відкритих джерел

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій заявила, що «ніхто і ніколи не примусить наш народ капітулювати»

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) заявила, що ніхто і ніколи не примусить народ України капітулювати. Така заява прозвучала після слів Папи Римського Франциска, який закликав до переговорів у війні та називав мужністю «підняти білий прапор».

«Капітулювати перед торжествуючим злом рівнозначно крахові загальнолюдського задуму про справедливість, є зрадою фундаментальних настанов, заповіданих нам у великих духовних традиціях», — сказано в заяві Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій.

«Ми щоденно молимося за мир. За повернення наших бійців з фронту, заручників з полону, біженців з чужини. За порозуміння між народами і зцілення ран, нанесених війною. Але, здатися на милість цього ворога — це не про мир. Це про перемогу рабства над свободою, мороку над світлом, про зверхність права сильного над силою права. Ми це гірко і неодноразово досвідчили впродовж минулих століть», — наголосили у Всеукраїнській раді церков та релігійних організацій та додали, що «ніхто і ніколи не примусить наш народ капітулювати».

Рада Церков не згадала, що її заява стосується слів Папи Римського, який закликав до переговорів у війні Росії проти України, зазначивши, що «сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор». Однак заява ВРЦіРО з'явилася вже наступного дня після повідомлень про слова Франциска.

Що відомо про Всеукраїнську раду церков та релігійних організацій

До складу ВРЦіРО входять православні, греко- і римсько-католицькі, протестантські та євангельські церкви, а також юдейське й мусульманське релігійні об'єднання. Таким чином, Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій представляє понад 95% усіх релігійних організацій України.

Скандал довкола слів Папи Римського про «білий прапор»: що відомо

Швейцарський італомовний громадський мовник RSI ще на початку лютого цього року взяв інтерв’ю в Папи Франциска. 9 березня на нього звернула увагу агенція Reuters. У цьому інтерв’ю Папа Римський закликав до переговорів у війні Росії проти України, зазначивши, що «сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор». Він також вказав на Туреччину як на країну, яка може допомогти з переговорами.

У Ватикані згодом пояснили, що Папа Римський закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, а не капітуляції України. Згідно з поясненням Ватикану, Франциск підхопив художній образ про «білий прапор», запропонований журналісткою, щоб «вказати на припинення військових дій, перемир’я, досягнуте за допомогою сміливості переговорів».

Після цієї заяви глава УГКЦ Святослав (Шевчук) заявив, що той, хто не вірить у перемогу України, має піти до сповіді. Також на слова Папи Франциска відреагував президент України Володимир Зеленський. Він сказав, що окупанти не йдуть далі Європою лише тому, що їх стримують українці зі зброєю в руках та під синьо-жовтим прапором.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності