• Головна
  • Україна
  • Від початку повномасштабної війни росіяни вбили 30 священників

Від початку повномасштабної війни росіяни вбили 30 священників

Від початку повномасштабної війни росіяни вбили 30 священників

Ще 26 священнослужителів перебувають в російському полоні

За два роки від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російські війська вбили 30 священнослужителів. Ще 26 перебувають в російському полоні, повідомив Інститут релігійної свободи.

До другої річниці повномасштабного вторгнення, голова Міжнародного альянсу свободи віросповідання та переконань (IRFBA) Роберт Рехак заявив, що з 24 лютого 2022 року росіяни знищили або пошкодили понад 600 релігійних об’єктів, а також взяли в полон або вбили десятки релігійних лідерів різних конфесій.

“З перших місяців повномасштабного вторгнення українські релігійні громади різних конфесій терпіли безжальні переслідування та насильство. На жаль, численні релігійні лідери та віруючі стали жертвами агресивної тактики Росії: тридцять українських священнослужителів були вбиті та двадцять шість у полоні російських військ за останні два роки” — заявив Роберт Рехак.

Голова IRFBA зазначив, що Московський патріархат, або ж РПЦ з її лідером Кирилом Гундяєвим безсумнівно причетні до спроб легітимізувати російську агресію та підірвати суверенітет України. Окрім цього, Рехак стверджує, що Росія пригнічує свободу віросповідання на тимчасово окупованих територіях.

До слова, в російському полоні перебувають двоє греко-католицьких священників — Іван Левицький з Львівщини та Богдан Галета з Івано-Франківщини. Обоє служили в Бердянську при церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. Після окупації Бердянська продовжили служіння. Священників затримали за сфабрикованими звинуваченнями у підривній та партизанській діяльності. Росіяни навіть зняли сюжет про те, що росгвардія знайшла в отців вибухівку. Наразі точне місцеперебування священників невідоме.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності