• Головна
  • Україна
  • МЗС України з 23 квітня обмежує консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС України з 23 квітня обмежує консульські послуги для чоловіків призовного віку

Паспорт України

Можливі лише консульські дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи для повернення в Україну

Міністерство закордонних справ доручило керівникам усіх дипломатичних установ України з 23 квітня тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку. Про це 22 квітня повідомило видання ZN.UA., посилаючись на текст листа за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги. Заборона має діяти до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації.

“З урахуванням пунктів 6 та 16 частини першої статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, у зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією РФ проти України, з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки та наявності військово-облікових документів доручаю з 23.04.2024 тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років”, – йдеться у листі.

У листі, проте йдеться, що консульські дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну, залишаються можливими.

Розпорядження МЗС діє до отримання додаткових роз’яснень щодо порядку застосування положень Закону України щодо посилення мобілізації, який 16 квітня підписав Президент України Володимир Зеленський і який набуде чинності у травні.

Основні положення закону:

  • Залишається право на звільнення зі служби людей з інвалідністю. Також військовослужбовець може звільнитися зі служби після полону. Опікуни та всиновлювачі тепер мають право на відстрочку та звільнення з військової служби.
  • Визнані обмежено придатними повинні пройти переогляд протягом 12 місяців. Ті, хто отримав II чи III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, окрім військовослужбовців, — мають пройти повторний медогляд.
  • Скасовується строкова служба. Замість неї буде базова військова підготовка на пʼять місяців, яка розпочнеться з вересня 2025 року.
  • Військовозобов'язані повинні носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану та оновити свої дані в електронному кабінеті, ЦНАПі чи ТЦК.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом по іпотеці.
  • Військовозобовʼязаним обмежать консульські послуги за кордоном, допоки вони не оновлять свої дані. Також тим, хто ухиляється від військової служби, обмежать право керувати авто.

Додамо, що на початку квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності