Що потрібно знати про новий закон про мобілізацію

Верховна Рада готується до прийняття нового закону про мобілізацію: що потрібно знати?

Верховна Рада розгляне законопроєкт №10449 у другому читанні протягом 10-11 квітня

У вівторок, 9 квітня, Комітет Верховної ради з питань національної безпеки затвердив текст законопроєкту про мобілізацію до другого читання. Після тривалих переглядів та редагування закон розглянуть протягом 10-11 квітня. За словами народного депутата України Ярослава Железняка, загалом до законопроєкту внесли 4294 правки. 4263 з них мають статус відхилених, їх розглянуть у середу, 10 квітня. Наступного дня розглядатимуть 31 враховану правку та проведуть голосування.

Основні зміни, внесені до законопроєкту

Із законопроєкту №10449 виключили положення про демобілізацію та ротацію військовослужбовців. Ініціатором цього рішення був Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Виключення цих питань він пояснив необхідністю розглянути їх окремо.

Також із законопроєкту прибрали положення про одноразову виплату у сумі 70 тис. грн військовим на "нулі", а також положення про щомісячну винагороду 10 тис. грн за особливості проходження служби. Їх виключили 9 квітня, обґрунтувавши це необхідністю детального аналізу та розрахунку необхідних коштів, ускладненням механізму виплат та можливістю зловживання цим положенням.

Натомість законопроєкт №10449 передбачає інші винагороди для військових, які безпосередньо брали участь у бойових діях на передовій:

  • Щомісячна винагорода 10 тис. грн за службу на передовій;
  • Додаткова винагорода 70 тис. грн за кожні 30 днів виконання бойових завдань;
  • Збільшення вислуги років — один місяць проходження служби зараховується за три.

До того ж питання виплат військовим, які безпосередньо брали участь у бойових діях на передовій, також планують врегулювати окремим законопроєктом. 

Також комітет з питань національної безпеки прийняв рішення виключити з законопроєкту №10449 фіксовану плату за знищену техніку. Раніше передбачалося, що за кожну одиницю знищеної чи захопленої одиниці ворожої техніки військові отримуватимуть винагороду. Натомість розмір виплати встановили на рівні від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму (від 12 тис. грн до понад 900 тис. грн).

Основні положення законопроєкту

Оповіщення

Комітет з питань національної безпеки вирішив внести зміни до системи оповіщення військовозобов’язаних. Традиційне вручення повісток через військкомати замінять системою електронного оповіщення. Для коректної роботи системи в разі прийняття закону усі військовозобов'язані повинні будуть оновлювати свої дані в електронному кабінеті.

Призов

За законопроєктом №10449 призивати військовозобов'язаних на строкову службу можна буде лише за згодою призовника. Жінки не підлягають мобілізації, окрім тих, хто перебуває на військовому обліку за власним бажанням.

Мотиваційний пакет:

  • Для контрактників передбачили можливість обирати підрозділ, в якому вони бажали б служити;
  • Фінансова допомога для придбання житла (50% від першого внеску за кредитом);
  • Компенсація за іпотекою (50% від першого внеску за кредитом, а також додатково по 100 тис. грн після першого та другого року служби);
  • Збільшення вислуги років (під час безпосередньої участі у бойових діях один місяць проходження служби зараховується за три);
  • Зарахування відпустки по догляду за дитиною до строку вислуги у військовому званні;
  • Додаткова відпустка за знищення або захоплення ворожої техніки;
  • Додаткова відпустка 90 календарних днів без поділу на частини, за бажанням, після звільнення з полону зі збереженням грошового забезпечення;
  • Призупинення нарахування штрафних санкцій та пені для військових та їхніх дружин/чоловіків;
  • Можливість пройти військово-лікарську комісію дистанційно, в разі потреби у тривалому лікуванні за межами країни;
  • Соціальні гарантії для сімей військовослужбовців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності