• Головна
  • Україна
  • «Батьківщина» заблокувала підписання закону про медичний канабіс

«Батьківщина» заблокувала підписання закону про медичний канабіс

Закон про медичний канабіс почне діяти орієнтовно в липні, якщо депутати його не скасують

Фракція «Батьківщина» у Верховній Раді заблокувала підписання закону про медичний канабіс, який депутати ухвалили напередодні, повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

Як свідчить інформація на сайті Верховної Ради, нардепи від «Батьківщини» на чолі з Юлією Тимошенко зареєструвала у Верховній Раді проєкт постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». Це означає, що допоки Верховна Рада не розгляне цей документ, підписання відповідного закону буде неможливим. Повний текст проєкту постанови станом на 14:15 був відсутній.

Як уточнив Железняк, розблокувати підписання закону парламент зможе лише в середині січня наступного року. А враховуючи, що закон вступає в силу лише через пів року, то запрацює він приблизно у липні 2024-го року.

Нагадаємо, 21 грудня у Верховній раді відбулося голосування за законопроєкт про медичний канабіс. Законопроєкт у другому читанні підтримали 248 депутатів, проти були лише 16, решта не голосували або ж утримались.

Законопроєкт створений, щоб регулювати обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Вирощування та розповсюдження марихуани для рекреаційних цілей цей закон не передбачає — це все ще буде заборонено. Отримати ліки на основі медичного канабісу ті, хто цього потребують, зможуть лише за електронним рецептом від лікаря.

Виробництво цих препаратів контролюватимуть на всіх етапах — від вирощення канабісу до розповсюдження готових ліків. Виготовляти такі ліки згідно з законопроєктом зможуть лише підприємства, які отримали відповідну ліцензію та GMP-сертифікат — сертифікат, який затверджує належну якість продукту на всіх етапах виробництва. При цьому, такі виробництва будуть зобов’язані вести цілодобовий відеонагляд, а також надавати доступ до записів Нацполіції. Також законопроєкт передбачає, що кожен кущ медичного канабісу матиме індивідуальний код, який допоможе правоохоронцям та виробникам відстежувати всі рослини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності