• Головна
  • Новини Львівщини
  • Місцевий економічний розвиток в час війни: результати проєкту “REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови”

Місцевий економічний розвиток в час війни: результати проєкту “REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови”

15 квітня 2024 року у форматі онлайн були презентовані результати проєкту “REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови”, який впроваджувався Центром економічного зростання “LRHub” за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС. 

Метою проєкту є сприяння прозорому та ефективному процесу відновлення економіки України через комплекс регуляторних та антикорупційних заходів. Враховуючи, що саме на місцях створюється основний капітал економіки через діяльність та розвиток місцевого бізнесу, важливими процесами економічного зростання є дерегуляція та впровадження економічно доцільних та збалансованих рішень. 

Як зазначила під час пресконференції Леся Яблонська, заступниця Голови Державної регуляторної служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації (CDTO): “Розвиток регуляторного середовища на місцях сприяє розумінню потреб конкретної громади, що є дуже актуальним в процесах відновлення та відбудови. Адже реальні зміни потребують комплексних рішень”.

В межах проєкту, Центр економічного зростання LRHub поспілкувався з мерами Міст Доброчесності, програми яка має на меті збільшити прозорість та підзвітність шести міст України та впроваджується Антикорупційною ініціативою ЄС про виклики Житомира, Миколаєва, Червонограду, Чернівців, Нікополя та Маріуполя в час війни. 

Попри повномасштабне вторгнення, місцевий економічний розвиток на часі. Громади повинні впроваджувати інструменти для наповнення місцевих бюджетів та подолання викликів війни. 

“Підсилення місцевого економічного розвитку, його відновлення чи покращення шляхом впровадження нових інструментів МЕР є на часі. Одним з найпростіших механізмів економічного зростання є дерегуляція на місцях та впровадження економічно доцільних, збалансованих рішень. Саме тому в рамках проєкту “REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови” ми розробили перший в Україні курс з регуляторної політики для ОМС, який вже доступний до перегляду на освітній платформі “Зрозуміло”, — зазначив Тарас Хавунка, керівник Центру економічного зростання LRHub.

“Інвестиційний клімат громади визначається нормативно-правовими актами, які приймаються на місцях. Адже інвестор не прийде в громаду, де відсутні прозорі правила гри. Коли моя команда лише почала працювати, у Володимирській територіальній громаді діяло понад 33 регуляторні акти. Станом на сьогодні, — їх лише 23. Це стало можливим, в тому числі й завдяки співпраці з Центром економічного зростання LRHub. Сподіваємося на продовження партнерства задля створення прозорих та простих правил гри для бізнесу в наших громад”, — підкреслила Оксана Виваль, начальниця відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій Володимирської міської ради.

Перегляд регуляторних актів та оновлення правил гри є вимогою часу. Адже в більшості громад наявне регуляторне середовище є пережитком радянщини та більше не виконує тих функцій, які мало б. В рамках проєкту команда LRHub розробила 5 модельних рішень у 5 сферах: паркування, безоплатне виділення земельних ділянок, встановлення літніх майданчиків закладів громадського харчування, запровадження автоматизованої системи обліку та оплати за проїзд та оренда окремих конструктивних елементів благоустрою (ОКЕБ). Дані рішення можуть бути адаптовані до потреб кожної громади та допомагають покращити бізнес-середовище, дерегулювати застарілі процедури і згенерувати додаткові надходження до місцевого бюджету. 

Якісне регуляторне середовище впливає не лише на інвестиційний клімат та спроможність громади, але й є ефективним інструментом в процесі боротьби з корупцією. Як зазначила заступниця керівника Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) Ірина Шиба: “Зазвичай, антикорупційна реформа фокусується саме на роботі з антикорупційними інституціями: НАБУ, САП тощо. Проте для нас, також, важливою є співпраця з громадським сектором, який допомагає інформувати бізнес та громадськість про важливість боротьби з корупцією. І одним з механізмів цієї боротьби є покращення регуляторного середовища, яке сприяє підвищенню прозорості громади. Саме тому EUACI відкрита до співпраці з органами громадянського суспільства”.

Прості та зрозумілі правила гри формують інвестиційну привабливість громади та сприяють прозорому діалогу між бізнесом та владою, що є основою позитивних змін у місті. Дуже важливо в процесі здійснення регуляторної політики долучати до роботи та враховувати думки усіх зацікавлених сторін: бізнесу, влади та громадськості. Адже регуляторна політика повинна працювати для бізнесу, а не проти нього створюючи додаткове адміністративне навантаження. Як підкреслив Володимир Марусяк, депутат Львівської міської ради: “Ми всі говоримо про підтримки бізнесу, але забуваємо, що інколи потрібно просто “не заваджати”, - фраза, яку ми часто чуємо від підприємців. Цей принцип полягає в тому, щоб не створювати гірших умов ніж були до того. На жаль, держава як і місцеве самоврядування схильна перебирати на себе багато функцій: виконавчі органи в різний спосіб можуть зарегулювати процеси замість того, щоб спростити. Дуже важливо, в контексті здійснення регуляторної політики чути бізнес та реагувати саме на їхні потреби”.

Місцевий економічний розвиток залежить також і від національної політики, а саме вектору руху, який вона задає. Як зазначила народна депутатка України Галина Васильченко: “Коли ми говоримо про місцевий економічний розвиток, то в першу чергу ми говоримо про прозорість процесів та ефективне врядування на місцях, в тому числі й про ефективне адміністрування місцевих податків. Громадам потрібно надати можливість самостійно адмініструвати місцеві податки, що допоможе збільшити ресурси на місцях та сприятиме ефективному адмініструванню коштів. Саме тому, нещодавно я зареєструвала відповідний законопроєкт, яким ми адвокатували разом з Центром економічного зростання LRHub. Такі ініціативи сприяють місцевому економічному розвитку та підвищують спроможність громад”. 

Місцевий економічний розвиток — це основа спроможності нашої країни. Навіть у такий складний час, він займає вагоме місце на шляху до перемоги. Адже впроваджуючи економічно доцільні, обраховані, прозорі та ефективні рішення громади не лише підвищують свою інвестиційну привабливість та комфорт для містян, але й генерують додаткові надходження до місцевих бюджетів. 

Проєкт “REcovery: регуляторні інструменти для економічної відбудови” реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності