• Головна
  • Лайфстайл
  • Енергетичні напої: чому їх стало так багато і як вони конкурують на ринку

Енергетичні напої: чому їх стало так багато і як вони конкурують на ринку

Енергетичні напої: чому їх стало так багато і як вони конкурують на ринку

Продажі в США зросли до 19 мільярдів доларів з 12 мільярдів доларів за останні п’ять років

Минуло більше 25 років з того часу, як компанія Red Bull вийшла на ринок й представила енергетичні напої з кофеїном. Хоча компанія стверджувала, що її напій «окрилить», вона ніколи не говорила, що він насправді корисний для людей.

Проте, оскільки ринок енергетичних напоїв продовжує швидко розвиватися, як нові, так і старі компанії намагаються залучити клієнтів, які піклуються про своє здоров’я, за допомогою хвилі низькокалорійних напоїв без цукру. Як стверджується, вони «підвищують енергію», а також «поповнюють рідину електролітами та іншими речовинами», пише The New York Times.

Пропозиції включають напої від популярного бренду Celsius, який має інвестиції від PepsiCo та використовує маркетингову лінію «Celsius Live Fit». Він стверджує, що виготовлений із «здоровіших інгредієнтів», таких як імбир, зелений чай та вітаміни. Подібним чином, Prime Energy не містить цукру та містить електроліти, які є основним інгредієнтом більшості спортивних напоїв.

«В усіх цих продуктах немає ні цукру, ні калорій», — сказав Джим Уотсон, аналітик із напоїв Rabobank, банку в Нідерландах, який спеціалізується на харчуванні та сільському господарстві. Він додав, що споживання енергетичних напоїв зросло частково через десятиліття відмови від солодкої газованої води.

Навіть компанія Gatorade, яка вже давно продає напої для спортсменів, сподіваючись відновити втрату рідини або електролітів після виснажливих тренувань, бере участь у «гонці озброєнь» з кофеїном. Так, цьогоріч Gatorade випустила Fast Twitch – напій без цукру з рівнем кофеїну, еквівалентним більш ніж двом чашкам кави.

Цей новий фокус допоміг зростати ринку енергетичних напоїв: продажі в Сполучених Штатах зросли до 19 мільярдів доларів з 12 мільярдів доларів за останні п’ять років, згідно з даними дослідницької компанії Circana.

Торік PepsiCo заплатила 550 мільйонів доларів за 8,5% акцій Celsius. У травні компанія заявила, що в першому кварталі цього року доходи склали 260 мільйонів доларів, що вдвічі більше, ніж роком раніше. З такими шаленими темпами доходи цього року можуть перевищити 1 мільярд доларів, збільшившись із 314 мільйонів доларів лише два роки тому. Також акції Celsius підскочили до 4 з рік тому. Подібним чином акції компанії Monster Energy зросли на 31% за минулий рік.

Втім є побоювання, що напої, які вважаються корисними, призводять до того, що діти та підлітки вживатимуть кофеїн у нездорових кількостях.

«У нас навіть були підприємці в четвертому та п’ятому класі, які приносили їх до школи та продавали іншим дітям за обідом», — сказала Ребекка Браун, координатор медичних послуг.

Деякі школи Великобританії та Австралії вже заборонили ці напої. У Сполучених Штатах федеральні правила стверджують, що школи не можуть продавати або надавати кофеїновмісні напої учням початкової та середньої школи, хоча багато шкіл не обмежують те, що учні можуть приносити з дому.

У Prime Energy зазначили, що на банках компанії зазначено, що напій «не рекомендований дітям до 18 років». Але батьки та керівництво школи іноді плутають напій із Prime Hydration, спортивним напоєм без кофеїну від інфлюенсерів із соціальних мереж, який продається в пляшках. Цей напій також надзвичайно популярний: за перший рік продажі склали понад 250 мільйонів доларів, а клієнти годинами стояли в чергах, щоб купити його в деяких продуктових магазинах у Британії.

Дослідження показали, що споживання кофеїну може мати користь для здоров’я, але надмірне вживання може призвести до проблем із серцево-судинною системою та шлунком. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів протягом багатьох років досліджувало повідомлення про те, що люди помирали незабаром після вживання енергетичних напоїв або п’ятигодинних енергетичних уколів. Але агентство ніколи не встановлювало зв'язок між ними, заявив речник F.D.A.

Так, дорослим рекомендовано вживати не більше 400 міліграмів кофеїну на день. Педіатри рекомендують, щоб підлітки віком від 12 до 18 років не вживали більш як 100 міліграмів кофеїну на день, а діти до 12 років повинні повністю уникати кофеїну.

Але критики кажуть, що деякі енергетичні напої явно продаються для молодих клієнтів. Минулого року група захисту прав споживачів Truth in Advertising заявила, що такі компанії, як C4 Energy, яка продає напої зі смаком Starburst і Skittles, і Ghost Energy, містять більше кофеїну, ніж дві чашки кави. Водночас Ден Лоренко, виконавчий директор і співзасновник Ghost, сказав, що продукти компанії орієнтовані на мілленіалів, які шукають «ностальгічні смаки своєї молодості».

Міністерство сільського господарства США, чия програма Smart Snacks створює харчові стандарти для продуктів харчування та напоїв, що продаються в школах, заявило, що будь-які продукти, що продаються в початкових і середніх школах, не повинні містити кофеїн. Але для напоїв, що продаються в середніх школах, є обмеження щодо кількості калорій, але немає обмежень щодо рівня кофеїну.

Нагадаємо, дослідження Університету Тафтса показало, що підрахунок калорій запобіг щонайменше 28 000 випадків раку, пов’язаних з ожирінням, і 16 700 смертей від раку протягом життя. Також завдяки цьому вдалося заощадити 2,8 мільярда доларів на охорону здоров’я та соціальні витрати.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності