• Головна
  • Лайфстайл
  • Українська мова та література. Про складне - цікаво та сучасно. Що зробити, щоб дитина полюбила ці предмети?

Українська мова та література. Про складне - цікаво та сучасно. Що зробити, щоб дитина полюбила ці предмети?

Українська мова та література. Про складне - цікаво та сучасно.

Українська мова та література нині переживає справжній бум популярності. Мову охоче вчать, а літературою цікавляться. І спонукало до цього повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Українці зрозуміли, що знання свого - це захист від нав’язування нам чужого. Повернення до культурного спадку  - це наша самоідентифікація, той клей, який тримає разом націю.

Утім, нескладно відбити охоту дізнаватися щось нове в мові та літературі. особливо в школярів. Нудні уроки - не мотивують сучасних учнів до отримання нових знань. Але не все втрачено - ми розкажемо кілька простих правил, як перетворити кожен урок на цікавий, корисний та ефективний. А учнів зробити своїм спільником у вивченні нового матеріалу. До того ж ці правила будуть корисними як вчителям у львівських школах, так і репетиторам української мови у Львові.

Правила, які змінять ставлення до мови та літератури

45 хвилин нудної та сухої теорії  - нецікаві. Подумайте, чи вам самим буде цікавий урок, який складається з матеріалу, котрий просто достатньо зазубрити? Багато вчителів хвилюються, що змінюючи програму під потреби молоді, будуть виглядати комічно. Зовсім ні, повірте, цікаво викладений предмет  - перетворить навіть непосидючих школярів на зацікавлених учнів, а ваш авторитет точно зросте.

Товаришуйте з учнями

Звісно, вони мають відчувати ваш авторитет і дотримуватись субординації. Але дітям буде легше спілкуватися з дорослим, який готовий вислухати їхню думку також, порадити, а іноді і поспілкуватися на рівних. Навіть обговорення сучасного фільму чи серіалу можна зробити в рамках уроку по літературі чи мові. Розібрати діалоги, з’ясувати жанр, обговорити арки головних героїв - все це дуже схоже на те, як будується історія в книжках.

Користуйтесь різними методиками

Діти люблять різноманіття та нестандартні підходи. Якщо ви використаєте для навчання кілька цікавих ідей - це їх точно зацікавить. Не бійтеся додавати до уроків сучасні стилі  - Тік ток, Youtube, Instagram  - навіть ці платформи можна розглядати, як майданчики для додаткового навчання. Обговорюйте з дітьми теми, які піднімають їхні улюблені блогери, пошукайте тих, хто розповідає про мову та літературу. Не бійтесь говорити з дітьми про сленг та жаргонізми - мова - це живий організм, який постійно змінюється, а це - один із його аспектів.

Поважайте думку учня 

Якщо учень сприйняв твір чи оповідання не так як всі, а зробив свої висновки про головних героїв - похваліть його. Навіть якщо ця думка не збігається з вказаною у методичці. Важливо, що дитина прочитала книжку, а, відтак, виконала шкільну програму. Та головне, вона готова ділитися своїм баченням. В жодному разі не критикуйте, краще дізнайтесь чому учень зробив саме такі висновки. такі дискусії можуть бути цікавими та пізнавальними для всіх.

Використовуйте цікаві факти

Під час вивчення літератури, розказуйте цікаві факти про письменників. Шукайте більше інформації про них, додавайте до розповіді щось, що діти точно не знайдуть в підручнику. На приклад всім відомий Тарас Шевченко. Можна розповідати про його тяжку долю і поневіряння. а можна розповісти більше цікавих фактів з біографії, показати фотографії, розказати більше про картини. Життя українських письменників дуже цікаве, і якщо розповісти про це дітям, вони точно не залишаться байдужими.

Будьте зацікавлені у предметі

Учні люблять предмет, коли вчитель сам горить своєю роботою.

Запроваджуйте інтерактивні методи навчання

  • Дискусійні клуби. Задавайте тему  - це можуть бути твір, період в літературі, або зміни мови кожного десятиліття. Обговорюйте це. В такій здоровій суперечці народжується істина;
  • Групові проекти - поділіть клас на групи в яких вони готують доповідь з мови чи літератури, спільно вирішуйте, хто краще підготувався та навів більше цікавих фактів;
  • Театральні постановки за мотивами певного оповідання дозволять глибше зрозуміти автора та головних героїв, а ще допоможуть засвоїти матеріал.

Навчання може бути цікавим - поради для учнів

Звісно, шкільну програму ніхто не скасовує. І вам таки доведеться вивчити правила, щоб зрозуміти, як говорити та писати українською мовою, а ще прочитати літературу, яка є в шкільній програмі. Щоб не втратити інтерес до дисципліни ви маєте зрозуміти:

  1. Для чого вам це?  Вивчення граматики та лексики допоможе правильно висловлювати думки, говорити так щоб вас почули. А література - розвиває уявлення, пам’ять та фантазію. Це все вам знадобиться у майбутньому;
  2. Вам не потрібно любити всю літературу і всіх письменників. Це - радше для ознайомлення та формування смаку. Але під час шкільних уроків, оберіть кількох письменників, які вам подобаються та дізнайтесь про їхню творчість більше. Так ви навчитеся виділяти те, що для вас важливо;
  3. Пам’ятайте література та мова - вчить розуміти себе, свої корені, більше розуміти, як жили наші предки та  що варто змінити сучасникам;

Бути розумним - не соромно. Знання мови та літератури розвиває словниковий запас та покращує ораторські навички. А ще  - це формує вас як особистість, яка розуміє своє коріння, колосальний спадок, який має і як все це інвестувати його в майбутнє.

Читайте також від БукіСкул: Як спонукати школярів вивчати польську мову: сучасні методи, інтерактивні підходи та поради для репетиторів

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності