• Головна
  • Україна
  • Роботодавці зможуть звільняти працівників, якщо втратять до них довіру: Рада ухвалила закон

Роботодавці зможуть звільняти працівників, якщо втратять до них довіру: Рада ухвалила закон

Верховна Рада, фото ілюстративне

Верховна Рада дала більше прав роботодавцям, які захочуть звільнити працівників з власної ініціативи

Верховна Рада встановила додаткові підстави для звільнення працівників за ініціативою роботодавця. Відповідний законопроєкт депутати ухвалили на засіданні в четвер, 25 квітня.

Згідно з ухваленим законопроєктом, однією з нових підстав для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця стало набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі або іншого покарання, що виключає продовження роботи, або що призвело до втрати довіри роботодавця до нього.

Зауважимо, що під час розгляду законопроєкту в комітеті деякі народні депутати пропонували вилучити з документа підставу, яка стосується втрати довіри. Вони пояснювали це тим, що звільнення працівника внаслідок втрати довіри до нього з боку роботодавця є чітко не визначеним, необґрунтованим, а в кінцевому результаті містить загрози порушення права працівника на роботу та запровадження дискримінації у сфері праці.

«Втрата довіри може бути просто придумана. В кінцевому результаті це призведе до порушення статті 43 Конституції України та статті 2-1 Кодексу законів про працю України, згідно з якою забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці», — йшлося в депутатській правці. Однак комітет її відхилив і залишив суперечливу підставу.

Також підставами для звільнення з боку роботодавця стали дії працівника, які можуть сприяти державі-агресору, на об'єктах стратегічного значення та невиконання правил внутрішнього трудового розпорядку.

Зазначимо, що за цей законопроєкт проголосували 234 народні депутати

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності