• Головна
  • Лайфстайл
  • Вживання помірної кількості алкоголю допоможе жити довше: міф чи реальність

Вживання помірної кількості алкоголю допоможе жити довше: міф чи реальність

Вживання помірної кількості алкоголю допоможе жити довше: міф чи реальність

Наслідки вживання алкоголю залежать від багатьох факторів

Тривалий час вважалося, що споживання алкоголю в помірних кількостях може мати певну користь для здоров’я.

Втім нове дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, припускає, що це може бути не так, пише The New York Post.

Так, вчені з Канадського інституту дослідження вживання психоактивних речовин при Університеті Вікторії переглянули 107 досліджень, опублікованих у період з січня 1980 року по липень 2021 року, в яких взяли участь 4,8 мільйона учасників.

Вони виявили, що люди, які споживали менше унції етанолу — форми алкоголю, що міститься в пиві, вині та лікері — не продемонстрували значного збільшення тривалості життя порівняно з людьми, які не п’ють. Водночас у США стандартний алкогольний напій містить близько половини унції етанолу.

Це означає, що одна унція буде еквівалентна кількості двох сортів пива по 12 унцій, двох склянок вина по п’ять унцій або двох склянок дистильованого алкоголю по півтори унції.

«Ця стаття містить додаткові докази того, що ідея про користь для здоров’я від помірного вживання алкоголю не ґрунтується на сильній науці», — сказав провідний дослідник Тім Стоквелл, професор Канадського інституту дослідження вживання психоактивних речовин Університету Вікторії.

Він зазначив, що велика кількість досліджень в огляді містила серйозні помилки. Наприклад, 86 із 107 досліджень класифікували людей, що колись випивали, але потім цього не робили, як тих, хто утримується.

«Ці дослідження показують, що люди, які продовжують пити, виглядають здоровими порівняно з людьми, які кидають пити через стан здоров’я. Лікарі не повинні радити своїм пацієнтам пити з міркувань здоров’я», — сказав вчений.

Водночас доктор Кріс Туелл, клінічний директор відділу лікування залежностей Медичного коледжу Університету Цинциннаті, який не брав участі в дослідженні, сказав, що результати не є вражаючими.

«Жодна кількість алкоголю не корисна. Дослідження, які вказують на те, що один або два напої можуть запобігти інсульту, не відповідають дійсності», — сказав він.

Натомість доктор зазначив, що наслідки вживання алкоголю залежать від багатьох факторів. До них належать генетика/ДНК людини, вміст води в організмі, метаболізм алкоголю в організмі та будь-які проблеми з психічним здоров’ям.

«Невелика кількість алкоголю може бути такою ж проблематичною для деяких людей, особливо якщо алкоголь був основним механізмом подолання життєвих стресів», — пояснив Кріс Туелл.

Він додав, що деякі люди є більш сприйнятливими до алкоголю через генетику, тому кількість випитого однією людиною може вплинути на неї зовсім інакше, ніж на будь-яку людину.

Також нове дослідження виявило, що існує «значно підвищений ризик смертності від усіх причин» для жінок, які випивали одну унцію або більше алкоголю на день, і для чоловіків, які випивали півтори унції або більше щодня.

«Ми знаємо, що навіть попри те, що жінки вживають менше алкоголю на день, ризик для них більший. Жінки поглинають і метаболізують алкоголь інакше, ніж чоловіки», — сказав доктор Туел.

За його словами, загалом у жінок менше води в організмі, ніж у чоловіків з такою ж масою тіла, тому вони «досягають вищих концентрацій алкоголю в крові після вживання еквівалентної кількості алкоголю». Крім того, процес старіння може вплинути на те, як алкоголь впливає на організм.

І хоча дослідницька група використала всі доступні опубліковані дослідження на тему зв’язку вживання алкоголю зі смертністю від усіх причин, провідний дослідник зазначив, що більшість із цих досліджень були «низької якості».

«Це було дослідження обмежених, здебільшого низькоякісних досліджень. Відтак ми не змогли усунути або відкоригувати всі недоліки, які вони містили», — сказав доктор Стоквелл, додавши, що ці результати не слід використовувати для встановлення лімітів споживання алкоголю з низьким рівнем ризику.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA писало про найкращі рецепти смачних коктейлів.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності