Мозаїчне панно з Чорновола, 59 у Львові перенесуть до музею

Панно на Чорновола, 59

Розглядатиметься можливість розміщення панно у музеї “Територія терору”.

Мозаїку на проспекті Чорновола, 59 перенесуть та збережуть. А до напрацювання відповідного проєкту він буде закритий банером. Про це вирішили 25 квітня у мерії на першому засіданні робочої групи з питань збереження мозаїчних творів на території Львова, повідомляють на сторінці міськради.

Члени робочої групи — науковці, митці, історики, мистецтвознавці, представники депутатського корпусу –- обговорили питання подальшої долі мозаїчного панно радянського періоду, яке є на фасаді будинку на просп. Чорновола, 59.

Поки не демонтують, закриють банером

“Більшістю голосів було погоджено демонтувати мозаїку з фасаду будівлі за умови перенесення її до музею для експонування. Оскільки процес перенесення потребує складних технологічних рішень, робоча група рекомендувала до моменту, поки не буде розроблений відповідний проєкт, залишити мозаїку, закривши її банером, або іншими конструкціями, відповідно до погодженого проєкту опорядження фасаду. Також  було погоджено звернутися до Інституту національної пам’яті щодо отримання рекомендацій (висновків) стосовно історичної цінності цього мозаїчного твору”, — розповіла керівниця робочої групи, керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва.

Панно створене у 80-х роках

Панно було створено у 80-х роках минулого століття і внесене до переліку цінних об’єктів спадщини. За інформацією членкині робочої групи, старшої викладачки кафедри архітектури та реставрації НУ “Львівська політехніка” Наталії Піддубної, автором проєкту був відомий львівський художник Євген Безніско, а завершував роботу над ескізом митець Богдан Сойка.

“Мозаїку виконано зі смальти. Над твором разом з Богданом Сойкою працювали львівські художники-монументалісти Микола Кристопчук, Богдан Сорока, Микола Андрущенко”, - зазначила вона.

Будівлю планують реконструювати

Будівлю на проспекті Чорновола, 59 планують реконструювати. Зокрема, там мають відновити фасад та надбудувати офісні приміщення. Містобудівні умови та обмеження ПП “Вест-грант” отримала у 2021 році, у них було обумовлено збереження мозаїки на фасаді. Тепер проєкт мають скоригувати в частині закриття мозаїки банером чи іншими конструкціями до моменту демонтажу та перенесення.

Керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова додала, що ці роботи мають бути виконані за кошт власників будівлі. Місце перенесення мозаїки буде визначене відповідним проєктом. За рекомендацією робочої групи, розглядатиметься можливість розміщення панно у музеї “Територія терору”.

У Львові до переліку цінних включена 81 мозаїка

Робоча група з питань збереження мозаїчних творів на території Львова до 1 жовтня цього року має проаналізувати мозаїчні твори на території міста згідно із затвердженим переліком, зокрема визначити їх культурну цінність, та підготувати пропозиції щодо внесення змін до цього списку. А також — підготувати рекомендації щодо збереження мозаїчних творів, сформувати інформацію для занесення мозаїчних творів на території Львова до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У Львові до переліку цінних включено мозаїчні твори за 81 адресою.

Нагадаємо, у Львові відновлять унікальну мозаїку українського художника, яку знищили торік у вересні. Вона прикрашала інтер'єр будинку на вул. Володимира Великого, 2.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності