• Головна
  • Енергетика
  • В ЄС запропонували Грузії особливу роль в енергетиці: що це дасть країні та союзу

В ЄС запропонували Грузії особливу роль в енергетиці: що це дасть країні та союзу

В ЄС запропонували Грузії особливу роль в енергетиці: що це дасть країні та союзу

ЄС хоче імпортувати зелену електроенергію з Грузії, щоб зробити країну менш залежною від Росії та допомогти блоку досягти кліматичних цілей

Для Грузії Кура, найдовша річка на Кавказі, що протікає через столицю Тбілісі, є порятунком для енергетичної промисловості країни.

Так, близько 70% електроенергії в країні з населенням 3,7 мільйона людей, розташованій між Росією, Туреччиною, Вірменією та Азербайджаном, надходить від гідроенергетики. 20% вони отримують від вугілля та природного газу, пише DW.

Решту поки що покриває імпорт з Росії. Втім якщо Німеччина та ЄС досягнуть свого, Грузія стане незалежною від свого великого сусіда на півночі та буде країною-експортером електроенергії, призначеної для Європи.

Ціль проєкту

Німецький державний банк інвестицій і розвитку Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) є одним із головних гравців, які просувають цю схему. Він підтримує розширення енергетичної мережі, виділивши понад 200 мільйонів євро (217 мільйонів доларів), щоб дозволити Грузії виробляти більше відновлюваної енергії.

Потенціал величезний, адже державний виробник електроенергії Грузії GSE планує збільшити потужності з нинішніх 4 600 мегават (МВт) до трохи менше 10 000 МВт до 2033 року.

Також нові гідроелектростанції зможуть забезпечити близько 400 гігават (ГВт) нових потужностей. Крім того, планується будівництво нових вітрових електростанцій потужністю 900 МВт і фотоелектричних потужністю 200 МВт. Зараз працює лише одна ВЕС потужністю 21 МВт.

Прокладання лінії електропередач у Чорному морі

Нові потужності перетворять Грузію з нетто-імпортера електроенергії в експортера, що постачатиме екологічну електроенергію для Європи. Окрім Грузії, офшорні вітрові електростанції в Каспійському морі Азербайджану також можуть зіграти роль у постачанні зеленої енергії на Захід.

Щоб втілити це бачення в реальність, ЄС і Грузія реалізують ідею прокладання лінії електропередач через Чорне море. Приблизно 1 100 кілометрів в довжину, це буде один з найдовших підводних енергетичних кабелів у світі й він зможе передавати 1 000 МВт в будь-якому напрямку. Однак інвестиції у це будуть значними — понад 2 мільярди євро.

Залучені сторони зараз готують техніко-економічне обґрунтування, результати якого очікуються наприкінці 2023 року. Якщо все піде за планом, кабель можуть встановити у 2029 році. Однак висока вартість і проблеми з безпекою — підводний кабель проходитиме в межах відносного охоплення тимчасово окупованого Росією Кримського півострова — означає, що зацікавлені сторони також шукають альтернативи.

Турецька альтернатива

Кавказьку зелену електроенергію можна транспортувати на Захід через турецьку енергомережу, каже Томас Арльт з німецької інженерної фірми Fichtner.

Перевага цієї ідеї полягає в тому, що турецька енергомережа синхронізована з європейською. Однак для того, щоб це сталося, лінію в Грузії спочатку потрібно буде від’єднати від російської енергомережі, з якою вона зараз синхронізована.

Від імені KfW Fichtner побудувували підстанцію в Ахалзіхе, поблизу кордону з Туреччиною, для державного грузинського виробника електроенергії, яка може використовувати грузинську електроенергію та передавати до 700 МВт електроенергії в турецько-європейську мережу.

«Підстанція ніколи не була такою прибутковою, як нещодавно», — каже Арльт.

Минулого року ціни на електроенергію в Туреччині зросли втричі, що означало несподіваний прибуток для Грузії через її експорт. Не дивно, що експортні потужності планується збільшити ще на 350 МВт.

Водночас Туреччина також оголосила про розширення своїх трубопроводів. Однак питання про те, чи буде Туреччина співпрацювати для потенційної передачі зеленої енергії в ЄС, залежить від контрактів, яких ще немає.

Енергообмін і зелений водень

Будівництво нових потужностей є передумовою всіх ідей щодо зеленої енергетики. Так, цьогоріч Грузія оголосила перший тендер на 300 МВт нових гідроелектростанцій, вітрових і фотоелектричних установок. Середні ціни торгів становили 5-6 центів за кіловат-годину. Очікується, що з’являться ще 1,2 гігават (ГВт).

Натомість щоб зробити можливим ринкове ціноутворення, державний постачальник електроенергії GSE оголосив про плани створити Georgian Power Exchange цього року.

«Без такого відкритого ринку електроенергії жоден іноземний інвестор не прийде», — зауважив член правління GSE Звіад Гачечіладзе.

Нині ціни на електроенергію все ще регулюються державою, а вільна торгівля навряд чи можлива.

«Але ринкова ціна створює основу для угод про закупівлю зеленої електроенергії (PPA)», — каже він, додавши, що це відкриє приплив капіталу до Грузії для створення зелених потужностей для Європи.

Зараз уряд Німеччини підтримує плани Грузії використовувати відновлювану електроенергію для виробництва зеленого водню. З цього приводу KfW підписав меморандум про взаєморозуміння з урядом, грузинською нафтогазовою компанією GOGC та містом Батумі. Метою є реалізація планів щодо першого в країні проєкту з виробництва зеленого водню. Для цього Німеччина надає фінансову підтримку в розмірі близько 1,3 мільйона євро.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності