• Головна
  • Україна
  • Блаженніший Святослав відповів на запитання про святкування Великодня з усім світом

Блаженніший Святослав відповів на запитання про святкування Великодня з усім світом

Спільна Пасха: Блаженніший Святослав закликав до Вселенського собору

Патріарх прокоментував, що вирішити питання спільного святкування слід на Вселенському соборі, адже таке рішення неможливо прийняти на локальному рівні

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук в інтерв'ю для Громадського телебачення прокоментував питання спільного святкування Великодня з усім світом. Про це повідомили у неділю, 5 квітня, у виданні РІСУ.

"Пасхальне питання неможливо вирішити на локальному рівні — потрібен ще один Вселенський собор," — наголосив Блаженніший Святослав. Він пояснив, що греко-католики в Україні святкують Пасху разом з православними, адже мають спільне коріння та традиції."Ми вийшли з одного кореня — з Київської традиції. Святкуємо разом із більшістю християн країни і це дуже важливий момент," — зазначив Патріарх.

Поки що святкування Великодня зі всім світом неможливе

Святослав Шевчук підкреслив, що те, що УГКЦ використовує власний літургійний календар, не робить її "католиками другого сорту". Крім того нагадав, що дата святкування Великодня визначається за двома циклами: сонячним (нерухомі свята) та місячним (рухомі). Блаженніший Святослав зауважив, що у 2025 році католики і православні святкуватимуть Великдень в один день."Багато хто плекав надію, що відтепер ми зможемо святкувати разом. На жаль, мушу ствердити, що поки що це неможливо," — додав Предстоятель. Відтак зазначив, що проблема полягає в тому, що православні церкви більше не скликають Вселенські собори. Натомість, у Католицькій церкві Вселенські собори скликаються й досі."Тому сьогодні нам потрібен всецерковний собор, який би охоплював не лише західне, а й східне християнство," — підкреслив Блаженніший Святослав.

Він визнав, що це питання неможливо вирішити лише на локальному рівні."Особливо хочу подякувати за позицію і голос у вселенському православ'ї Патріархові Варфоломію. Він наче єдиний пророк сьогодні каже, що православному світу треба реформувати Пасхалію. В українському православ'ї навіть нині ніхто про це не говорить," — підсумував Предстоятель УГКЦ.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA нещодавно пояснив чому після переходу ПЦУ та УГКЦ на новий календар більшість церковних свят українці відзначають разом з усім світом, а у святкуванні Великодня та пов’язаних із ним дат різниця залишилась.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності