• Головна
  • Енергетика
  • Вітрові, сонячні електростанції та не тільки: які альтернативні джерела енергії використовує Україна

Вітрові, сонячні електростанції та не тільки: які альтернативні джерела енергії використовує Україна

Вітрові, сонячні електростанції та не тільки: які альтернативні джерела енергії використовує Україна

Найбільш перспективними напрямками розвитку альтернативної енергетики є водень, вітрові та сонячні електростанції, а також біопаливо

З жовтня 2022 року Росія масовими ракетними обстрілами знищує енергосистему України. Станом на квітень 2023 року окупанти знищили 50% енергетичної системи та пошкодили 24 об'єкти генерації – це теплові електростанції, теплоцентралі гідро - і гідроакумулювальні станції, близько половини підстанцій системи передачі і 43% магістральних мереж.

Водночас 6 червня вони підірвали Каховську ГЕС, чим створили екоцид, внаслідок цього, за прогнозами, лише з тимчасово окупованих Олешок загинуло 500 людей.

На відновлення енергосистеми підуть роки, а на допомогу в цьому приходять альтернативні джерела енергії. Розповідаємо про них більше.

Що таке альтернативна енергетика

Альтернативні джерела енергії — це використання енергії природних відновлюваних джерел — сонця, води, вітру тощо.

Згідно з інформацією Національного інституту стратегічних досліджень, основними та найбільш ефективними напрямами альтернативної енергетики в Україні є:

  • вітроенергетика
  • сонячна енергетика
  • біоенергетика
  • гідроенергетика
  • геотермальна енергетика

Аби побороти наслідки повномасштабного вторгнення Росії, нещодавно уряд схвалив Енергетичну стратегію до 2050 року.

Як Україна планує замінити споживання газу

За прогнозами зі стратегії, Україна споживатиме наступного року на 4% більше газу, а за 10 років — до 18%, та попри плани до 2025 наростити видобуток газу та самостійно покрити потреби країни розробляють план альтернативного джерела енергії.

Варіанти заміщення газу є три: електроенергія та водень та біогаз  .

У першому випадку користуватися електроенергією будуть побутові споживачі, а от промислові перейдуть на водень. Перехід на це альтернативне джерело енергії в Україні планують ще з 2021 року, а до 2050 року планували, що Україна стане водневим хабам Європи.

Так, у рамках водневої стратегії планують наростити виробництво водню, до 2050 року хочуть виробляти до 1,65 млн т на рік. До того ж у 2022 році Євросоюз виділив €5,2 млрд на розвиток водневого проєкту, щоб знизити залежність від природного газу. Крім того, біля міста Рені, що на Одещині планують збудувати водневий завод, потужність першої черги будівництва, за прогнозами, сягне 100 МВт. 

Зазначимо, що наразі виробляти водень загалом нерентабельно, тож не дивно, що людство ще не перейшло на нього повністю. Тим більше наразі в Україні не розроблено законодавство у сфері водневої економіки, це саме ті труднощі, які заважають заміщенню газу.

Якщо казати про біогаз, уряд теж робить на цього ставку, адже у квітні 2023-го в Україні запустили перший біометановий завод. В Україні реалізують п’ять біометанових проєктів до 2025 року, очікують в уряді. У стратегії оцінили потенціал виробництва біоетанолу  у 10 млрд кубів на рік, з яких близько 4,5 млрд кубів будуть потрібні Україні для власного споживання до 2050 року.

Сонячні електростанції: вплив війни та їхнє відновлення

Територія України є досить вигідною для того, аби розвивати сонячну енергетику. Так, з 2011 до 2022 року було розміщено близько 190 сонячних електростанцій (СЕС) у різних областях України, з них — понад 60% розташовані у південних та південно-східних регіонах, безліч потрапило під тимчасову окупацію.

Так, за різними оцінками постраждало 30-40% електростанцій в областях, що потерпають від російського вторгнення, а це 1120-1500 МВт потужності. Водночас від початку 2022 року потужність сонячних електростанцій у приватних домоволодіннях становила 1,2 ГВт, але багато з них теж були знищені росіянами.

Та попри дії Росії над енергетичним сектором України, остання розпочинає план «зеленого» відновлення, який має на меті декарбонізувати Європу разом із власною економікою. Перш за все, цей план стосується «зеленої» сталі, яка є важливим компонентом сонячних батарей та вітрових електростанцій. Виробники металу почали впроваджувати нові процеси, що значно скорочують викиди. А ще Україна має значний потенціал для виробництва 30% біометану в Європі та надзвичайно сприятливі умови для розвитку сонячної енергетики.

Вітрові станції — ключовий драйвер альтернативної енергетики

Вітроелектростанції в Україні розташовані у Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Львівській областях, але через військову агресію зупинили понад 2/3 вітрогенераторів. До повномасштабного вторгнення в Україні було 28 ВЕС, ще три будувалися.

Одну з найбільших наземних вітрових електростанцій в Європі збиралися звести на Запоріжжі, але 10 лютого норвезька компанія Emergy оголосила про відтермінування будівництва ВЕС «Зофія». Зараз же у роботі 372,5 МВт потужностей, які розташовані в Одеській та Львівській областях.

Наразі уряд розглядає вітрову енергетику як таку, що остаточно допоможе позбутися залежності від російських викопних видів палива. Саме вітрові електростанції, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, є ключовим у розвитку відновлювальної енергетики.

«Мета — досягнення встановленої вітрової потужності майже 140 ГВт. Реалізація такого розширення потужностей потребуватиме інвестицій у розмірі понад 130 мільярдів доларів», — сказав міністр.

Саме для того, щоб досягнути такої амбітної мети, планують будівництво систем energy storage   загальною потужністю 38 ГВт, які охоплюють різні можливості для балансування.

Нагадаємо, в ООН заявили, що відновлювальна енергетика може забезпечити енергією майже 80% економіки України до 2050 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності