• Головна
  • Енергетика
  • Найбільшу в Болгарії сонячну електростанцію ввели в експлуатацію: в чому її особливість

Найбільшу в Болгарії сонячну електростанцію ввели в експлуатацію: в чому її особливість

Найбільшу в Болгарії сонячну електростанцію ввели в експлуатацію: в чому її особливість

Це один із найскладніших проєктів у Європі

В експлуатацію ввели найбільшу на сьогодні в Болгарії сонячну електростанцію Verila потужністю 123 МВт. Об’єкт забезпечуватиме електроенергією телекомунікаційну компанію Yettel та її інфраструктурну філію Cetin Bulgaria.

Про це пише Balkan Green Energy News.

Відповідно до звітів, Eurohold, який побудував сонячну електростанцію, продаватиме електроенергію компаніям Yettel і Cetin за 10-річним договором купівлі-продажу електроенергії (PPA), що є найбільшим корпоративним PPA в Болгарії.

Так, очікується, що виробництво покриє 80%-86% споживання електроенергії двома компаніями.

Особливість проєкту

Побудована на горбистій місцевості на горі Верила, поблизу міста Дупниця, сонячна електростанція була описана інвестором як один із найскладніших проєктів у Європі. Він витратив близько 102 мільйонів євро, профінансованих за рахунок власних коштів компанії та банківських кредитів.

За словами голови правління Eurohold Кирила Бошова, компанія розглядає можливість розширення потужностей відновлюваної енергетики та «впровадження найкращої форми зберігання зеленої енергії».

Зокрема, компанія очікує, що до кінця року її портфель потужностей відновлюваної енергетики перевищить 500 МВт.

Інші проєкти

У Болгарії плануються ще більші проєкти сонячної енергетики. Так, австрійська компанія Enery готується побудувати ще більшу сонячну електростанцію в Болгарії – Чирпанську сонячну електростанцію потужністю 160 МВт. За попередніми даними, будівництво може розпочатися цього року.

Що ще важливіше, колишній міністр енергетики Болгарії Россен Христов заявив у березні 2023 року, що уряд обговорює плани поступового встановлення кількох гігават сонячних електростанцій на вугільному комплексі Maritsa East Mines. Він додав, що ведуться переговори з низкою інвесторів

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності