Через брак землі Ізраїль покриє дахи будівель сонячними панелями

Через брак землі Ізраїль покриє дахи будівель сонячними панелями

Ізраїль надто малий, щоб покладатися на традиційні фотоелектричні електростанції, що займають багато землі

Незабаром Ізраїль вимагатиме встановлення сонячних панелей на даху всіх нових нежитлових будинків.

Про це йдеться у виданні Reuters.

Попри те, що Ізраїль залитий сонцем, він надто малий, щоб покладатися на традиційні фотоелектричні електростанції, що займають багато землі. Він також непридатний для вітрової енергії та не має води для гідроенергії.

Рон Ейфер, очільник відділу стійкої енергетики Міністерства енергетики, сказав, що Ізраїль - це розвинена країна із залежністю від сонця як відновлюваного джерела, водночас йому не вистачає землі для сонячних електростанцій. Він відстає від графіка щодо отримання 30% електроенергії з відновлюваних джерел до 2030 року.

«Ми повинні зробити деякі кроки», - сказав Ейфер. Під час ухвалення державного бюджету минулого місяця уряд розпорядився протягом 180 днів прийняти постанову, згідно з якою нові нежитлові будинки мають бути оснащені сонячними батареями. Для житлових будинків покрівля повинна бути повністю обладнана для монтажу панелей.

Країна досягла успіху з подібною ініціативою десятиліття тому, коли жителі вимагали використовувати водонагрівачі, що працюють від сонця. Сьогодні ці обігрівачі домінують на дахах міст, і без них Ізраїлю потрібно було б виробляти на 8% більше електроенергії.

Більшість комерційних сонячних електростанцій Ізраїлю побудовано в південній частині пустелі Негев або у віддалених районах на півночі, далеко від найбільших міст.

«Крім проблеми втрати електроенергії під час транспортування на великі відстані до центру країни, важливо підтримувати відкриті простори. Ви не можете просто покрити всю пустелю Негев сонячними батареями», — сказав Ейфер - Тож нам потрібна суміш наземної сонячної енергії, яка є найдешевшою і може бути побудована масово, і подвійного використання, яку можна будувати на дахах безпосередньо там, де є попит на електроенергію».

Приблизно 60% зрештою будуть подвійного призначення, сказав він, маючи на увазі сонячні батареї, які служать як дахом, так і для виробництва електроенергії. Екологічні кампанії критикували уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху за екологічно шкідливі рішення цього року, зокрема скасування податку на одноразовий пластик і спроби обмежити регулювання чистого повітря. Вони привітали нову сонячну політику, хоча сказали, що потрібні додаткові дії.

Аміт Брача, виконавчий директор природоохоронної організації Adam Teva V'din, сказав, що мандат є «важливою новиною, навіть якщо все ще є краплею в морі як стимул для розміщення фотоелектричних установок на дахах». Він сказав, що розвинуті країни часто пропонують ширшу економічну підтримку, наприклад позики та зелені облігації для просування відновлюваної енергії. Державні стимули Ізраїлю включають звільнення від сплати дозволів, податкові пільги та дрібні виробники отримують премію за електроенергію.

Нагадаємо, від Північної Македонії до Боснії інвестори підтримують проєкти сонячної енергетики попри проблеми із розподілом. Країни Західних Балкан спостерігають бум інвестицій у сонячну енергетику, але їхні мережі відстають.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності