• Головна
  • Енергетика
  • Початок революції енергетичного ринку: Ізраїль запускає першу водневу паливну станцію

Початок революції енергетичного ринку: Ізраїль запускає першу водневу паливну станцію

Початок революції енергетичного ринку: Ізраїль запускає першу водневу паливну станцію

Стартап розроблявся три роки

Перша в Ізраїлі воднева паливна станція відкрилася в Сонол-Ягурі поблизу Хайфської затоки. Ця подія поставила Ізраїль у ряд провідних країн світу, які прагнуть замінити двигуни внутрішнього згоряння технологією паливних елементів на основі водню.

Нещодавно встановлений диспенсер дозволяє клієнтам заправляти сумісні транспортні засоби воднем, подібно до заправки бензином або дизелем. Це потенційно створює перевагу перед електромобілями, які потребують тривалого заряджання, пише видання Hydrogen Central.

Станція є спільним проєктом компаній Sonol, Bazan і Colmobil й призначена для забезпечення водневого транспорту в Ізраїлі. Адже саме транспорт є однією з головних причин викидів парникових газів і забруднення в країні.

Протягом останніх шести років Sonol Group досліджує водень і співпрацює з провідними компаніями, такими як Linde і H2Mobility, які відповідають за створення сотень водневих станцій у Європі. Вони планують використати свій досвід для відкриття нових станцій в Ізраїлі в майбутньому, залежно від розвитку індустрії водневих автомобілів.

Так, кожна майбутня станція потребуватиме інвестицій у розмірі понад 5 мільйонів шекелів.

Перші дії Ізраїлю у цьому напрямі

Ідея водневої станції народилася в результаті розмови між Дуді Вайсманом з Sonol і професором Ліором Ельбазом з Університету Бар-Ілан. Ельбаз також є головою Ізраїльського консорціуму паливних елементів і водню та директором Дослідницької лабораторії водневих технологій Національного інституту сталої енергетики.

Вайсман відвідав університет й зупинився в лабораторії Ельбаза, де він дізнався про роботу команди з воднем. Це змусило Вайсмана зробити значні інвестиції в цю сферу. Зрештою, ця інвестиція перетворилася на водневу паливну станцію, над якою команда працювала більше трьох років.

Зокрема, Ельбаз працював з комітетом зі стандартів країни, щоб гарантувати, що станція може працювати, оскільки раніше не існувало правил для такої АЗС. Але він сказав, що це початок водневої революції. За йог словами, Ізраїль може виробляти велику кількість відновлюваної енергії на півдні Ізраїлю, де є багато вільної землі, але потрібно транспортувати енергію на північ.

«Найкращий і найдешевший спосіб — через водень. Чьогодні більшість енергетичного ринку в Ізраїлі, включаючи Ізраїльську електричну компанію, визнають це», - пояснив професор Ліор Ельбаз.

Розвиток водневої індустрії в Ізраїлі

Зараз Ізраїль є домом для 15 великих компаній і 20 стартапів у водневому просторі.

«Ізраїль є піонером у розробці водневих технологій. У нас є дуже яскраві та цікаві ідеї, які помічають у всьому світі. У результаті ми бачимо надходження інвестицій», — сказав Ельбаз.

Ще два пілотні водневі проєкти вже отримали фінансування, включаючи нову «Водневу долину» в південному ізраїльському кібуці Йотвата, де водень буде використовуватися для пастеризації молока на місцевому молокозаводі.

Крім того, муніципалітет Тель-Авіва виграв тендер Міністерства енергетики на експлуатацію двох пілотних водневих сміттєвозів.

«Вантажівки надзвичайно тихі і не забруднюють навколишнє середовище», — зауважив професор.

Він зазначив, що хоча вплив пілотного проєкту на навколишнє середовище буде несуттєвим, якщо проєкти розширяться, використання водню може різко зменшити вуглецевий слід Ізраїлю. Крім того, водень вплине на металургійну, цементну, добривну та транспортну промисловість. Зокрема, у всьому світі очікується, що до 2050 року 30% усіх попитів на енергію буде задоволено воднем.

«У нас немає вибору. Клімат змінюється. Температура підвищується. Ми працюємо проти часу, щоб покращити ситуацію, щоб наступне покоління не постраждало», — наголосив Ліор Ельбаз.

Що це може змінити

Запуск першої в Ізраїлі водневої заправної станції є не тільки важливою віхою в переході країни до більш чистої енергії, але й має значний економічний потенціал. Ізраїль відомий своїми багатими ресурсами природного газу, але в міру того, як світ рухається до декарбонізації, попит на чисту енергію швидко зростає, і енергетичному ринку країни зрештою доведеться адаптуватися, щоб залишатися конкурентоспроможним.

Однією з найбільших економічних переваг водневого палива є його потенціал для зниження витрат на енергію в довгостроковій перспективі. Хоча початкові інвестиції в будівництво водневої інфраструктури можуть бути високими, експлуатаційні витрати, як правило, нижчі, ніж витрати на звичайні джерела палива, які залежать від нестабільності цін.

Так, водень виробляється з різних джерел, включаючи відновлювані джерела енергії, такі як сонячна та вітрова енергія, і використання його як джерела палива може допомогти зменшити залежність Ізраїлю від дорогого імпортного викопного палива.

Та попри довгострокову перспективу, водневе паливо зараз стикається з жорсткою конкуренцією. За словами невиконавчого голови відомої енергетичної компанії Energean Карен Саймон, поточні досягнення в галузі чистої енергії є важливими, але навряд чи витіснять більшу частину процвітаючого ринку природного газу, який зараз спостерігається в країні.

«Якщо немає якоїсь технології термоядерного синтезу або чогось такого, що раптом стане проривною новою технологією… Ми вважаємо, що газ буде дуже стратегічним джерелом палива на 10, 20, 30 років. Люди починають усвідомлювати стратегічну важливість енергетичної безпеки [у світлі зміни клімату, - ред.], і природний газ відіграє важливу роль у цьому переході. Але цей перехід не відбудеться протягом двох-трьох років, це займе набагато більше часу. Тож поки ці альтернативні технології розробляються, ви все ще матимете попит на електроенергію, який потрібно буде задовольнити, і я думаю, що природний газ відіграватиме в цьому величезну роль», — сказала вона.

Нагадаємо, незабаром Ізраїль вимагатиме встановлення сонячних панелей на даху всіх нових нежитлових будинків.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності