• Головна
  • Енергетика
  • Розвиток автотехнологій: як електрокари та автомобілі на водню підкорюють світ

Розвиток автотехнологій: як електрокари та автомобілі на водню підкорюють світ

Розвиток автотехнологій: як електрокари та автомобілі на водню підкорюють світ

Електромобілі складають 2% світового автомобільного ринку, але незабаром створять революцію в автоіндустрії

Автовиробники готуються до виробництва нових автомобілів на електричних і водневих паливних елементах. Це побічний продукт державної політики та ринкового попиту.

Про це пише Forbes.

Так, закон про зниження інфляції дозволить скоротити викиди CO2 на 40% порівняно з базовим рівнем 2005 року, частково за рахунок стимулів, наданих електромобілям і водневим автомобілям. Водночас автовиробники роблять все можливе, щоб дати споживачам те, що вони хочуть.

Прогрес у виробництві електромобілів

Cox Automotive прогнозує, що продажі нових електромобілів у Сполучених Штатах вперше цього року перевищать 1 мільйон автомобілів. Вже зараз вони становлять 7% продажів нових авто. Наприклад, Toyota: зараз 21% її продажів припадає на електричні або гібридні автомобілі. Ціль – 40% до 2025 року. У компанії зазначають, що нульові викиди від їхніх транспортних засобів є кінцевою метою.

«Ми вважаємо, що шлях до досягнення цієї мети лежить за допомогою підходу до портфоліо: автомобілі на паливних елементах, гібридні транспортні засоби, авто, що підключаються до електромережі, і електромобілі з акумуляторною батареєю. Пропонування ряду транспортних засобів з низьким рівнем викидів означає, що ми зможемо скоротити якнайшвидше кількість CO2», — йдеться у заяві Toyota щодо екологічного розвитку.

Водночас Європейський Союз поступово відмовляється від двигунів внутрішнього згоряння до 2040 року, а адміністрація президента США Джо Байдена хоче, щоб до 2030 року половина всіх автомобілів, які продаються в США, працювали на електриці.

Проте сектор електрифікованого транспорту проходить довгий шлях, щоб стримати підвищення температури. З цією метою Закон про зниження інфляції надає податкову пільгу в розмірі 7 500 доларів для електромобілів, починаючи з цього року, і триватиме десять років. Раніше ця перевага зникала, якщо автовиробник продавав понад 200 000 автомобілів. Але кредит має деякі обмеження і стосується лише менш дорогих моделей.

Ситуація на ринку

Електромобілі складають 2% світового автомобільного ринку. Втім Управління енергетичної інформації США стверджує, що до 2050 року гібриди на електриці та газі становитимуть 34% автомобілів у розвинутих країнах і 28% у країнах з економікою, що розвивається. Тоді як Інститут Едісона прогнозує 26,4 мільйона електрокарів у 2030 році.

«Кожен новий автомобіль з часом стає вживаним. Наші дані вказують на те, що продажі вживаних електромобілів почнуть швидко зростати з цього моменту, слідуючи чіткому шляху, встановленому новими продажами», — сказав Джонатан Смоук, головний економіст Cox Automotive.

Ford також електрифікує свої автомобілі, зокрема Mustang, вантажівку F-150 та E-Transit. До 2026 року він планує випустити більше 2 мільйонів електромобілів.

Водночас до 2030 року електромобілі складатимуть половину світового обсягу: до 2030 року дві третини продажів європейських комерційних автомобілів будуть повністю електричними або гібридними, а до 2035 року всі європейські комерційні транспортні засоби матимуть нульовий рівень викидів. Зараз компанія інвестує значні кошти в автомобільні технології та інфраструктуру зарядних пристроїв й продовжуватиме це робити: щонайменше 50 мільярдів доларів на електромобілі та виробництво акумуляторів між 2022 і 2026 роками.

Минулого року Volkswagen заявив, що поставив більше електромобілів, ніж будь-коли: 369 000, що на 73% більше, ніж у 2020 році. Це включає 106 000 гібридів, які працюють як на електриці, так і на бензині. Мета – повна електрифікація нового автопарку. До 2030 року принаймні 70% усіх європейських продажів Volkswagen складатимуть повністю електричні транспортні засоби. У Північній Америці та Китаї частка електромобілів в одиничних продажах може досягти 50%.

«Знову значно перевищивши наші цілі щодо викидів CO2, ми продемонстрували наш швидкий і систематичний підхід до сталого розвитку та трансформації до електронної мобільності за допомогою нашої стратегії ACCELERATE. Таким чином ми робимо важливий внесок у досягнення Паризьких кліматичних цілей», — сказав генеральний директор Volkswagen Ральф Брандштеттер

Автомобілі на водневих паливних елементах

Honda, Hyundai і Toyota створюють автомобілі на паливних елементах. Тоді як BMW презентують ті авто, які використовують паливні елементи Toyota. Наприклад, Honda співпрацює з General MotorsGM – 1,7% для розробки своєї системи паливних елементів, плануючи продати 60 000 таких до 2030 року.

Bloomberg New Energy Finance стверджує, що до 2050 року водень зможе задовольнити 24% світових потреб в енергії, одночасно скоротивши рівень CO2 на 34%. Це можна зробити за розумну ціну, якщо прийняти сприятливу державну політику, яка передбачає встановлення ціни на вуглець.

Переваги водню полягають у тому, що він поширений у великій кількості, є поновлюваним і не забруднює навколишнє середовище. Водяна пара є єдиним побічним продуктом автомобіля на паливних елементах, який працює на водні і вони можуть проїхати набагато далі, ніж електромобілі, перш ніж знадобиться дозаправка — процес, який займає лише 10 хвилин. Але транспортувати водень по трубопроводах приблизно на 30% дорожче, ніж транспортувати природний газ.

Так, виконавчий директор Toyota Кодзі Сато вважає, що водень має важливе значення для глобальної нульової чистої цілі. За його словами, електромобілі мають фору та внутрішню перевагу на ринку екологічно чистих автомобілів. Крім того, вони мають інфраструктуру для підтримки постійного зростання. Втім світові політики також визнають переваги автомобілів на водневих паливних елементах за їхній нульовий рівень викидів.

«Країни в усьому світі починають усвідомлювати критичну роль, яку зелений водень може відігравати у підвищенні енергетичної безпеки та зниженні викидів парникових газів. Але досі це було надто дорого для масштабного впровадження», — каже Ханна Бройніг із групи стійких енергетичних систем Національної лабораторії Лоуренса Берклі.

Нагадаємо, музикант із Дрогобиччини виготовляє електромобілі та катається ними містом. На рахунку чоловіка вже дві сконструйовані автівки - триколісна та чотириколісна. Їх час від часу можна побачити на дорогах Дрогобича.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності