Музикант із Дрогобиччини виготовляє електромобілі та катається ними містом

Музикант із Дрогобиччини виготовляє електромобілі та катається ними містом

Перше авто чоловік розробив для сина

Тарас Земко - музикант, який у вільний від роботи час створює електромобілі. На рахунку чоловіка вже дві сконструйовані автівки - триколісна та чотириколісна. Їх час від часу можна побачити на дорогах Дрогобича.

Про це пише видання Дрогобич City.

Чоловік каже, що раніше ніколи б не подумав, що їздитиме на власноруч зроблених машинах, адже він музикант - грає у гурті, навчає дітей та пише музику.

«В дитинстві один вчитель у музичній школі сказав, що у мене добре виходить грати на музичних інструментах - щоб я вступав до музучилища. Пізніше в музучилищі викладачі радили вступати в консерваторію. Музика - це душа, а машини - хобі», - розповідає Тарас Земко.

Спершу він зробив для свого сина «машину» на трьох колесах з педалями - щоб той, коли був малий, не падав з велосипеда. Пізніше у сина в школі проводили конкурс, де потрібно було зробити щось своїми руками. Він і запропонував батькові доробити триколісне авто і приїхати на ньому до школи.

«Я тим запалився, і ми почали робити. Син дуже допомагав. Пам’ятаю, що спочатку кабіна була просто обклеєна червоним скотчем. На моторі потужністю 600 Вт ми доїжджали до Рихтич і Вороблевич. Пізніше на ній вже пробував робити кращий кузов зі скломату та поліефірної смоли», - каже чоловік.

Конструюванню машин посприяв й початок карантину - у чоловіка з’явилось більше вільного часу. Деталі до автівок пан Тарас шукає здебільшого в Інтернеті, адже у нашому регіоні таких немає.

Понад рік тому чоловік почав роботу над чотириколісною машиною. Для того, щоб зробити основу для її кузова, використали 90 кг гончарської глини. З неї потім зробили відлив зі скломату (пресоване рубане скловолокно, просочене замаслювачем). Вартість кузова на той момент склала 800 гривень.

«Якщо працювати щодня, то машину такого типу можна зробити за пів року. Щоправда, я працював довше, завжди виникали якісь нюанси, потрібно було багато чого ремонтувати, вдосконалювати», - розповідає Тарас Земко.

Мотор цієї чотириколісної автівки має потужність 2 кВт. Машина може розганятись до 70 кілометрів за годину та везти двох пасажирів. Як зазначив сам автор цієї автівки, вона ще потребує вдосконалення.

За словами пана Тараса, на дорогах на його автівки реагують добре. Часом навіть фотографують. Поліція ж не сприймає його саморобні електромобілі, як повноцінні авто. Одного разу лише з цікавості поліціянти махнули рукою, зупинили та розпитали як їздить така техніка.

«Основна перевага - їздить задурно. То таке як телефон: заряджаєте і їдете. Я акумулятор на 7300 кВт заряджаю приблизно 5 годин та їду 120 кілометрів», - розповів Тарас Земко.

Чоловік отримував пропозиції, щоб монетизувати винаходи, проте відмовлявся. Каже, не впевнений у перспективах та не хоче бюрократичної тяганини. А на літо в пана Тараса в задумі нове електроавто.

Нагадаємо, український агровинахідник потрапив до списку Forbes.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності