• Головна
  • Енергетика
  • Чого чекати, якщо вибухне Запорізька АЕС: куди піде радіація та як вижити

Чого чекати, якщо вибухне Запорізька АЕС: куди піде радіація та як вижити

Чого чекати, якщо вибухне Запорізька АЕС: куди піде радіація та як вижити

Незважаючи на те, станеться аварія на ЗАЕС чи ні, варто до неї ретельно підготуватися

Днями очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив, що росіяни замінували охолоджувач Запорізької АЕС, яка перебуває під тимчасовою окупацією в Енергодарі. Вже 22 червня президент України Володимир Зеленський після доповіді ГУР та СБУ записав відео, у якому розповів, що Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній станції.

Куди піде радіація та що робити, якщо окупанти наважаться на техногенну катастрофу на ЗАЕС, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Можливі наслідки вибуху на ЗАЕС

Реактори на Запорізькій АЕС кардинально відрізняються від тих, які були свого часу на Чорнобильській АЕС, де як сповільнювач нейтронів використовували графіт. Водночас на першій — використовують воду. У цьому реакторі рівень радіації врази нижчий, ніж на ЧАЕС.

Коли сталася аварія на ЧАЕС, горів графіт, а радіоактивні продукти горіння підіймалися вгору та розносилися вітром. Водночас на ЗАЕС ситуація протилежна, адже для її сповільнювача використовують воду, яка може горіти.

  • Перший варіант: радіація та реактори не несуть загрози

Експерти кажуть, що якщо аварія все ж станеться, скоріш за все, радіація не вийде за межі станції, що продуковано принципом роботи АЕС. До того ж реактори ЗАЕС були зупинені у вересні 2022 року — чотири з 6-ти реакторів не потребують додаткового охолодження, інші два — працюють в режимі мінімальної потужності, при яких не працюють турбіни (які теж не треба охолоджувати). Наразі на станції працюють лише циркуляційні насоси, які розігрівають воду шляхом тертя під тиском, тож ядерна реакція поділу не відбувається.

  • Другий варіант: ЗАЕС охолоджується, але їй можуть нашкодити вибухи

Зупинити атомну станцію просто так неможливо, адже в самому реакторі продовжується розпад радіонуклідів, які там накопичились, і при цьому виділяється тепло. Якщо реактор не охолоджувати, то стрижні розплавляться, і ситуація буде схожа на Фукусімську  . Підрив Каховської ГЕС спричинив обміління водосховища, з якого атомна станція брала воду для охолодження. Однак станція має власний охолоджувальний станок, а спеціалісти “Енергоатому” стверджують, що його запасів вистачить для охолодження реакторів. Тож загрози від нестачі холодної води для АЕС немає, що не скажеш про вибухи.

Куди піде радіація та наслідки аварії

У Державній агенції з управління зоною відчуження ще у 2022 році розповіли, що для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС відхтовхувалися від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС. Там зазначили, що зона відчуження становитиме до 30 тис. км² (як 10 Чорнобільських зон відчуження).

Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території — до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, Росії та Білорусі залежатиме від вітру.

«Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, Білорусь і Росія», написала Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

До 50-кілометрової зони відчуження входять такі населені пункти Запорізької області: Кам'янка-Дніпровська, Кушугум, Малокатеринівка, Балабине, Балки, Василівка, Велика та Мала Білозерки, Дніпрорудне, Михайлівка. А також населені пункти Дніпропетровської області – Нікополь, Марганець, Покровське, Червоногригорівка, Грушівка, Томаківка, Покров.

Як вберегтися від радіації

Зберіть тривожну валізу та підготуйте комплект одягу, який повністю закриває шкіру та волосся, комплект змінного одягу та закупіть респіратори класу FFP3, вони захистять органи дихання від радіоактивного пилу.

Якщо аварія сталася:

  1. Увімкніть засоби зв’язку, уважно слухайте та виконуйте інструкції від ДСНС чи влади
  2. Зробіть запас їжі та води в щільно закритих контейнерах та пляшках, поставте їх у холодильник чи інше охолоджене місце.
  3. Залишайтеся в оселі або в укритті.
  4. Заберіть додому домашніх тварин.
  5. Щільно закрийте двері та вікна, вентиляційні отвори закрийте вологою тканиною.
  6. Робіть вологе прибирання декілька разів на добу, адже радіація розповсюджується у вигляді пилу.
  7. Якщо ви виходили надвір і на вас міг потрапити радіоактивний пил, зніміть одяг та лишіть його поза межами оселі, вимийтеся з милом.

Зазначимо, що не можна приносити нічого з вулиці та їсти їжу, яка там була, а також ходити на вулицю без нагальної причини. Якщо ви перебуваєте на окупованій території, купіть дозиметр, аби знати рівень радіації, адже навряд чи окупанти вас повідомлять про аварію на АЕС.

Водночас приймати йодид калію  можна лише після розпоряджень ДСНС та влади, адже він токсичний для організму і приймати його для профілактики — неприпустимо.

Нагадаємо, через можливий теракт на ЗАЕС в Україні розгорнуть спеціальні штаби з енергетиками, рятувальниками, поліцією та медиками.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності