У Львові розкриють таємниці реставрації склепінь колишнього костелу єзуїтів

Розписи колишнього костелу єзуїтів.

В музеї історії релігії розкажуть про порятунок єдиних у Львові ілюзіоністичних розписів Франциска Екштайна

У Львові розкриють таємниці реставрації склепінь колишнього костелу єзуїтів. 10 травня, о 16:00, у великому виставковому залі Львівського музею історії релігії відбудеться презентація мультимедійної виставки “І відкрилися небеса...”, повідомила 8 травня Релігійно-інформаційна служба України.

Як рятували цінні розписи

На виставці розкажуть як проводилися реставраційні роботи, які у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові (колишній костел єзуїтів) проводив Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном “Полоніка”. Понад десять років команда польських і українських реставраторів відновлювала унікальні барокові розписи на склепіннях храму.

Презентація виставки у Львові має символічне значення. Це не лише прояв турботи поляків про культурну спадщину за кордоном, але й свідчення солідарності з українським народом у драматичний час в протистоянні російській агресії, коли щодня захищаючи свою Батьківщину від російської агресії гинуть солдати, цивільні та діти. Ми прагнемо, щоб наша присутність, не лише під час презентації цієї надзвичайної виставки, але також під час проведення реставраційних робіт, що зараз відбуваються в багатьох місцях України, була сигналом для всіх українців: ви не самі!”, – заявила Сильвія Триц, в.о. директора Інституту «Полоніка».

На виставці представлять широкоформатні фотографії фресок, що демонструють етапи до, під час та після реставрації. Розкрити таємниці консерваційних робіт допоможуть й графічні матеріали. Додатковим важливим елементом експозиції стане анімація та відео у форматі віртуальної реальності, завдяки яким відвідувачі виставки зможуть на мить перенестися до Гарнізонного храму.

Серед учасників презентації: Сильвія Триц, настоятель Гарнізонного храму отець Тарас Михальчук, мистецтвознавець, консерватор пам’яток, куратор виставки доктор Павел Болінський. Виставка буде доступна до кінця червня цього року.

Коротка історія храму святих апостолів Петра і Павла у Львові

Церкву споруджено у 1610–1635 роках за проєктом Джакомо Бріано. У XVIII столітті до Львова приїхав Франциск Екштайн (1689–1741), який і створив мальовничу композицію на бочковому склепінні костелу, присвячену двом апостолам – Петру і Павлу. Під час виконання замовлення художник помер. Роботу завершував його син – Себастіан Екштайн.

Костел відреставровано у 1920–1930-х роках. З 1959 року тут розміщувалося книгосховище Львівської бібліотеки імені Василя Стефаника. У 2011 році храм передали Греко-католицькій церкві під Центр військового капеланства. Через рік, у 2012-му, співробітники факультету консервації та реставрації творів мистецтва Академії образотворчих мистецтв у Кракові під керівництвом д-ра Павла Болінського розпочали важкий процес порятунку пам'ятки. Створено міжнародну міждисциплінарну команду, до складу якої увійшли представники кількох інституцій та незалежні фахівці з Польщі, України та Італії.

Інститут “Полоніка” долучився до реставраційних робіт у 2018 році. До кінця 2021 року вдалося профінансувати та завершити повну консервацію розписів площею близько 1300 м2, що на склепінні центральної нави.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності