До Львова після реставрації повернули скульптуру святого Яна з Дуклі

Відреставровану скульптуру Яна з Дуклі повернули до Львова

Відреставровану скульптуру святого Яна з Дуклі повернули на площу Соборну після реставрації. Скульптуру почистили, поґрунтували та позолотили.

Скульптуру святого Яна з Дуклі відреставрували і повернули на криницю Бернардинського монастиря, що на площі Соборній у Львові. Відновленням скульптури займались у Національному інституті польської культурної спадщини за кордоном. Про це повідомив у п’ятницю, 15 березня, “Перший Західний”.

Скульптуру відреставрували ще в лютому

Як раніше повідомляли в Інституті Polonika, скульптуру Яна з Дуклі відновили ще у лютому. Проте, повернути її до Львова у внутрішній дворик бернардинського монастиря вдалося тільки зараз, після того, як закінчилась консервація криниці, на дах якої повернули скульптуру.

Пізніше в Інституті Polonika розповіли, що фігуру забрали до Польщі в рамках захисту історичних об'єктів, розташованих у Львові, від руйнувань спричинених війною. Вже у майстерні технічного обслуговування, компанія ZKR- Zabytki Konserwacje Remonty зробила детальну оцінку стану збереження об'єкта й розпочала реставраційні роботи.

Металева несуча конструкція була в гарному стані, тому її лише почистили. А от саму фігуру вирішили поґрунтувати та позолотити.

“Консерватори вирішили застосувати ґрунтовку кольору пульментної глини. Ґрунтовка добре поєднується з технікою золотарства в умовах зовнішнього впливу на об'єкт, а саме з цим ми будемо мати справу у випадку зі статуєю св. Яна з Дуклі,” — зазначили в Інституті Polonika.

Окрім цього фахівці змінили спосіб кріплення скульптури до конструкції купольного даху. Це забезпечить легкий монтаж і демонтаж статуї, якщо вона потребуватиме реставрації.

До слова, Інститут Polonika проводить роботи з захисту та відновлення не лише фігури, а й криниці, на якій розташована скульптура. Він фінансує та контролює процес реставрації, а самі роботи виконує компанія ZKR- Zabytki Konserwacje Remonty.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності