На Львівщині відреставрували 300-річну дерев’яну церкву

На Львівщині відреставрували 300-річну дерев’яну церкву

На відновлення церкви Собору Пресвятої Богородиці витратили 6 млн 860 тис.

У середу, 27 грудня, в селі Заболотці на Львівщині відбулася святкова літургія та освячення відреставрованої 300-річної церкви Собору Пресвятої Богородиці, повідомила пресслужба Львівської ОВА. Відновлювали храм спільними зусиллями Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА та Заболотцівська сільська рада.

Реставрацію церкви проводили у 2021 та 2023 роках. Витратили на це майже 7 млн грн. Тут відновили дерев’яні конструкції піддашшя, замінили непридатні частини зрубних стін, відновили зовнішню стіну ризниці, покрили дахи ґонтом, провели вогнезахисну та інсектицидну обробку деревини, влаштували блискавкозахист.

“Це ті роботи, які запобігають руйнуванню святині і забезпечують її захист. Тому сьогодні можемо говорити про те, що після років пустки у церкві відновлюються богослужіння”, — розповіла директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько. Церква Собору Пресвятої Богородиці — пам'ятка національного значення зведена у 1746 році, на місці старішої, спаленої татарами у 1648 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності