Скульптуру святого Яна з Дуклі повернуть до Львова після реставрації

Фото: Фотографії старого Львова

Фігура святого Яна з Дуклі стояла на криниці колишнього бернардинського монастиря у центрі Львова

У Національному інституті польської культурної спадщини за кордоном відновили скульптуру святого Яна з Дуклі, яка стояла на криниці колишнього бернардинського монастиря у центрі Львова. Після реставрації скульптуру планують повернути на площу Соборну, повідомили в Інституті Polonika, у неділю, 4 лютого.

“Він провів багато часу в реставраційній майстерні. Ми дуже раді, що ця статуя після ґрунтовної роботи повернеться у внутрішній південний двір колишнього монастиря отців бернардинів у Львові. Однак перед тим, як це станеться, буде завершена консервація самої криниці.”, — ідеться у повідомленні.

Довідково: Згадка про перший бернардинський монастир датується 1460 роком. Він був дерев’яний, і монахи спалили його після чуми. У новозбудованому ж монастирі у Львові з 1470 по 1484 рік жив францисканський чернець святий Ян з Дуклі, якого після смерті поховали у монастирському дворі.

Святий Ян став одним із найшанованіших католицьких святих, а також вважається покровителем Польщі й Литви та католицького Львова. За легендою, на місці поховання монаха через рік вдарило цілюще джерело. Тоді останки перепоховали, а на місці джерела викопали криницю. До цього, святий Ян з Дуклі вважався покровителем військової шляхти. Саме тому у вересні 1604 року у джерельній воді посвятило шаблі військо, яке у червні 1605 року захопило Москву.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності